Boekenclub

Leesfan? Zo start (of vind) je een boekenclub

Houd je van lezen en het bespreken van boeken met anderen? Dan is een boekenclub misschien iets voor jou. Maar hoe begin je zelf een boekenclub of vind je er een?

Hoe werkt een lees- of boekenclub?

Hoe je je boekenclub vormgeeft kun je zelf bepalen. Het idee erachter is dat je met een groep mensen een boek leest en hier samen over napraat. Het is daarom natuurlijk wel handig om allemaal hetzelfde boek gelezen te hebben. Kies bijvoorbeeld om en om een boek en spreek een periode af tot wanneer jullie weer bij elkaar komen om het te bespreken. Het is wel handig om van tevoren te bedenken welke genres je wilt gaan lezen. Houd je je bij je eigen vertrouwde genres of is de boekenclub juist de manier om je horizon te verbreden? En dan de mensen. Je kunt een boekenclub starten met mensen die je kent (door het bijvoorbeeld eens in je vriendengroep te opperen), maar misschien is het juist ook een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten.

Lees ook: Dit zijn de voordelen van lezen voor het slapen gaan

Kletsen over boeken

Heb je mensen verzameld die met je mee willen doen? Zoek dan een plek waar je samen kunt komen en bereid je voor door bijvoorbeeld vragen te bedenken over het boek waarover je kunt kletsen. Soms staan er achterin boeken zelfs al vragen die je kunt gebruiken tijdens de samenkomst van je boekenclub. Handig!

Tips van Merel

Merel Wildschut (ook wel bekend van haar blog De Groene Meisjes) is groot boekenfan en deelt regelmatig boekentips op haar Instagrampagina @merelwildschut en haar Instagramkanaal ‘je favoriete leesmoeder‘. Ze heeft een eigen boekenclub en vertelt op haar blog wat het zo leuk maakt. Ze deelt een aantal tips.

  • “Heb je de tijd niet om zelf een boekenclub te starten? Zoek dan gewoon een al bestaande leesclub bij jou in de buurt. In alle steden zijn leesclubs te vinden. Doe een oproepje op Facebook en houd je oren en ogen open in bibliotheken, culturele centra en boekhandels.”
  • “Wat als je een boek helemaal niks vond? Ja, dat is dus de meerwaarde van een leesclub: dat maakt namelijk in principe helemaal niks uit. Ook als niemand het boek goed vond (is bij ons wel eens gebeurd,) of als maar één of twee mensen het wél de moeite waard vonden, kun je een inhoudelijk en interessant gesprek voeren. Je kunt namelijk ook met elkaar praten over waarom je een boek helemaal niks vond. En misschien is het gesprek die editie dan wat korter, maar dat maakt ook niet uit.”
  • “We nemen om en om de leiding. Het eerste jaar van de leesclub was ik degene die de voorbereiding altijd deed, maar daarna zijn we een beetje gaan rouleren. Het is maar net wie er tijd en zin heeft natuurlijk, maar in principe komen we allemaal een keer aan de beurt. Ik heb het idee dat je meer uit een gesprek haalt als er toch iemand is die zich verantwoordelijk voelt voor het begeleiden van het gesprek en dus ook even de tijd heeft genomen om het één en ander voor te bereiden. Mijn ervaring is dat als je dit niet doet, en het gesprek op z’n beloop laat, het een beetje een rommeltje kan worden. Ook gezellig natuurlijk, maar niet heel verdiepend.”

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? In dit blog van Merel beantwoordt ze 20 vragen over leesclubs.

Bron: Merel Wildschut, de Groene Meisjes, Flow Magazine