Budget Sparen

Nu besparen: 5x voordelig boodschappen doen

Food influencer Muna Hajibaana deelt haar beste budgettips. Deze week: voordelig boodschappen doen.

Muna is food influencer en heeft slimme manieren gevonden om te besparen op boodschappen doen.

Muna
Muna

Muna heeft een goede baan, een gezin en het groeiende platform Tothemoen, waar ze gezonde, lekkere en budget-friendly recepten met een eigen twist deelt. Maar toen ze 14 jaar geleden trouwde tijdens haar studie, was het flink op de centen letten. Dat fanatieke besparen is er altijd in blijven zitten: want waarom meer uitgeven dan nodig? Door haar supermarktuitgaven strak te organiseren, komt ze nooit voor verrassingen te staan aan het einde van de maand. “Ik vind dat we het erg goed voor elkaar hebben voor die 90 euro per week.”

Lees ook: Besparen op je boodschappen? Let dan hier op!

Muna’s bespaartips:

1. Stel een weekmenu samen aan de hand van reclamefolders
“Aan de hand van de reclamefolders stel ik een weekmenu en een boodschappenlijst samen. Dus stel de aardappelen zijn deze week in de aanbieding bij de Albert Heijn, dan eten we aardappelschotel met groente. Ik verdeel de boodschappenlijst in twee delen: dingen die ik echt nodig heb en alle extra’s, zoals eten bestellen of snacks voor bij een film. Die extra’s verdeel ik dan over de hele maand over het budget. Als ik de ene week iets meer uitgeef, dan compenseer ik dat de week erop.
Met kinderen gebeurt het natuurlijk wel eens dat we spontaan iets anders willen eten. Dan schuif ik mijn weekplanning gewoon een moment door. In de praktijk houden we ons 95% van de tijd zonder moeite aan het weekmenu.”

2. Kies voor verschillende winkels
“Vaak neem ik de zondagavond of de maandag om te kijken wat ik nog in huis heb en wat aangevuld moet worden. Iedere dinsdagochtend als ik de kinderen op school heb afgezet, rij ik door naar de supermarkt. Ik ga verschillende supermarkten af, maar maximaal drie: meestal de Albert Heijn, Aldi en Lidl. Op dinsdag lopen de acties van die week al en ‘s ochtends is alles aangevuld. Je hebt dan de meeste kans om de producten te vinden die je zoekt. Ik ga bewust zonder kinderen en niet op een lege maag om impulsaankopen te voorkomen.”

3. Meld je aan voor kortingsapps
“Supermarkten zoals de Albert Heijn en Lidl hebben bonusapps. Het loont om je hiervoor aan te melden. Aan de hand van jouw koopgedrag krijg je persoonlijke kortingen. Ook is het heel handig om social media gaten te houden. Het is nog niet zo bekend, maar via Instagram delen influencers constant kortingscodes op allerlei webwinkels. Ik zoek vaak op de winkel of webshop zelf en kijk dan bij ’tags’ in welke posts ze getagd zijn.”

4. Neem reclames niet serieus
Reclames doen je geloven dat je bijvoorbeeld verschillende wasmiddelen moet hebben voor witte, gekleurde en zwarte was. Neem zulke reclameboodschappen met een korreltje zout: je wordt genept. Ik kijk per keer waar het wasmiddel het goedkoopst is en koop dat, meestal bij het Kruidvat.”

5. Koop in bulk en vries in
Verse kruiden koop ik altijd bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt: drie bossen voor 1 euro. De rest snij ik en vries ik in, of leg ik in vochtig keukenpapier in de koelkast. Fruit is bij deze supermarkten goedkoper, maar vaak al rijp. Dat snij ik dan stukjes, die ik invries voor smoothies. Één keer per maand koop ik vlees in bulk bij een Islamitische groothandel die ook particulier verkoopt. Het is echt de moeite om je te verdiepen in groothandels bij jou in de buurt, want het kan 30 à 40 procent schelen in prijs.”

Muna Geld Besparen


Meer tips om te besparen

Lees ook: Dit is de goedkoopste supermarkt

Tip van de redactie

Toen Janneke van den Brink na een reorganisatie ineens op straat stond, voelde dat stiekem als een cadeautje. Het was namelijk hét moment om het roer om te gooien. Haar doel? Voorgoed stoppen met werken en binnen twee jaar financieel onafhankelijk zijn. In Financieel vrij vertelt ze hoe dat gelukt is en deelt ze haar zoektocht naar zingeving. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST EMMA VERWEIJ

BEELD GETTYIMAGES

Beeld: Muna Hajibaana / Tothemoen.nl

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé

Janneke van den Brink