pukkeltjes

Last van pukkeltjes? Zo kom je er vanaf!

Zit je allang al niet meer in de puberteit en heb je toch regelmatig last van pukkeltjes? En komen die vaak voor op dezelfde plekken, zoals op je kin en kaaklijn? Grote kans dat je te maken hebt met hormonale acné, als gevolg van hormoonschommelingen.

Cyclus

Je hormonen schommelen constant tijdens je menstruatiecyclus, dat is heel normaal en zo hoort het ook. Rond je eisprong neemt bijvoorbeeld het oestrogeengehalte toe en maak je meer testosteron aan, een mannelijk hormoon. Daarna neemt de aanmaak van oestrogeen vrij snel af. Bij deze afname van oestrogeen en de aanwezigheid van testosteron, produceert je lichaam meer olie. De mannelijke hormonen hebben namelijk grote invloed op je talgproductie. Deze overproductie kan voor verstoppingen en ophopingen zorgen, waardoor er bacteriën bij kunnen komen die tot ontstekingen kunnen leiden, met pukkeltjes en mee-eters als gevolg. Hormonale acné heb je daarom vaak op hetzelfde moment in je cyclus, zo’n zeven tot tien dagen voor je menstruatie, en vaak ook nog tijdens. Om hier meer inzicht in te krijgen kun je bijhouden wanneer in je cyclus je er last van hebt. Een cyclustracker kan daarbij helpen.

Hormonen in balans

Soms schommelen je hormonen iets te veel en zijn ze uit balans, waardoor je meer last hebt van puistjes. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je net gestopt bent met het slikken van de anticonceptiepil en je hormonen weer opnieuw in balans moeten komen. Vaak is dit maar tijdelijk en trekt dit na een paar maanden weer weg. Bij sommige vrouwen helpt de anticonceptiepil goed om hormonale acné te verminderen, terwijl het bij anderen de acné juist weer kan verergeren.

Ook stress kan hormonale puistjes verergeren, doordat je meer cortisol aanmaakt, net als een ongezonde levensstijl. Tijdens een zwangerschap en de overgang kun je ook meer last krijgen van puistjes, omdat hormonen dan sterker schommelen. Andere triggers van puistjes op volwassen leeftijd: verkeerde verzorgingsproducten, make-up- of haarproducten, bijvoorbeeld als je haar veel tegen je gezicht zit of als het je kussensloop vettig maakt.

Lees ook: dit is waarom je juist in het najaar je gezicht wil scrubben

Oplossingen voor pukkeltjes

  • Een gezonde leefstijl helpt om je hormonen in balans te brengen: gezonde voeding, weinig stress, voldoende slaap, regelmatig bewegen, voldoende water drinken, niet roken en zo weinig mogelijk alcohol drinken.
  • Check je anticonceptiepil. De ene pil is de andere pil niet, sommige kunnen hormonale acné veroorzaken of verergeren.
  • Laat je huid met rust. Raak de puistjes niet aan en knijp ze zeker niet uit. Dat kan lit- tekens en nieuwe puistjes veroorzaken.
  • Wees mild voor je huid: niet te veel wassen, niet agressief scrubben of te hard met een washand over je gezicht wrijven. Dep je huid na het reinigen voorzichtig droog.
  • Last van erg veel puistjes? Huidspecialisten maken vaak gebruik van peelings met verschillende zuren zoals salicylzuur. Dit vermindert het talggehalte en stimuleert celvernieuwing.
  • Wacht rustig af. Omdat de puistjes het gevolg zijn van hormonale veranderingen, trekken ze later in je cyclus weer weg.

Bron: de Huidkliniek
Beeld: Getty Images