werkweek

Is een fulltime werkweek achterhaald?

Werk jij nog fulltime? Volgens Australisch onderzoek is dat te lang. Werken tot aan je pensioen achterhaald en een werkweek van vier uur per week zou zelfs mogelijk zijn.

Volgens het onderzoek zou een fulltime werkweek 39 uur mogen duren. Meer werken kan een negatieve uitwerking op de gezondheid hebben. Hoeveel uur je precies zou kunnen werken, verschil per persoon. In Nederland besteden vooral vrouwen vaak meer tijd aan (onbetaald) thuiswerken en de zorg voor anderen. Volgens de onderzoekers zou 34 uur per week werken dan eigenlijk de max zijn. Het is volgens de onderzoekers onmogelijk om lange dagen te draaien en thuis veel verantwoordelijkheden zonder dat het negatieve invloed heeft op je gezondheid. Er wordt gepleit voor een nieuwe kijk op werk. Lang werken staat niet per se gelijk aan goed werken, zeggen zij.

Een werkweek van vier uur per week

Het onderwerp komt de laatste jaren steeds vaker ter sprake. Er zijn verschillende onderzoeken naar kortere werkweken of werkdagen. In Zweden word er bijvoorbeeld al geëxperimenteerd met een zesurige werkdag. Een aan aantal jaar geleden kreeg het boek Een werkweek van 4 uur veel aandacht. Veel minder werken, veel meer vrije tijd en evenveel geld verdienen. Volgens de schrijver van het boek is dat allemaal mogelijk als we op een andere manier naar werk en levensgeluk kijken. Werken tot aan je pensioen is volgens hem volledig achterhaald.

Leestip

KLIK HIER

Bron: Scientias | Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

Fitbit Versa3 smartwatch

Fitbit Versa3 Ad
Shop