Placeholder

Zo kan Instagram bijdragen aan je geluk

Ons social mediagebruik heeft invloed op onze mentale gezondheid. De ogenschijnlijk perfecte levens van anderen kunnen ervoor zorgen dat we ons slechter voelen over onszelf.

Er worden zelfs verbanden gelegd tussen hoe en hoeveel iemand social media gebruikt en depressieve gevoelens. Instagram zou het slechtst zijn voor de mentale gezondheid van jonge mensen. Maar uit recent onderzoek blijkt dat niet alleen jonge mensen zich soms slechter voelen na het zien van perfecte beelden. De gevoelens bewegen mee met verschillende levensfases. Tieners voelen zich misschien onzeker na het zien van perfecte fitgirls, voor een eind twintiger die single is, zijn gelukkige foto's van koppels misschien pijnlijk. Op iedere leeftijd kan Instagram zorgen voor onzekerheid.

Instagram is niet alleen kommer en kwel. Het is een fijn platform om inspiratie en motivatie te vinden. Hoe zorg je ervoor dat je Instagram-gebruik je niet onbewust een slecht gevoel geeft over jezelf en je eigen leven? Ook daar is genoeg over gezegd en geschreven. Met deze tips zorg je dat Instagram je niet de put in helpt:

1. Ontvolg accounts die je niet blij maken
Scroll volgende keer niet alleen door Instagram, maar sta eens stil bij hoe je je voelt bij het zien van de foto's. Geeft een bepaald account je geen positief gevoel, roept het jaloerse gevoelens op en geeft het je ook geen glimlach op je gezicht? Ontvolg het account. Mocht je de foto's toch missen, kun je het account altijd weer gaan volgen.

2. Volg meer accounts waar je blij van wordt
Door de bewustwording bij stap 1 weet je nu waarschijnlijk goed waar je wel blij van wordt. Volg meer accounts die daarbij aansluiten. Of je nou lacht om grappige plaatjes of inspiratie opdoet voor je nieuwe hobby. Meer positiviteit in je tijdlijn.

3. Ga het gesprek met anderen aan
Het grootste deel van onze tijd op Instagram besteden we aan foto's kijken. Probeer eens bewust zelf iets meer te delen en te reageren op foto's en stories. Hierdoor kijk je niet meer alleen mee in andermans leven, maar bouw je steeds meer een band op. Deel daarnaast zelf wat vaker een foto en laat niet alleen de meest perfecte kant van je leven zien. Anderen zullen misschien op jouw foto's gaan reageren en op die manier en kun je een waardevol online netwerk opbouwen.

4. Wees je bewust van waarom je op Instagram kijkt en bewaar de balans
Het is verleidelijk om te blijven kijken welke nieuwe foto's er geplaatst zijn, maar verlies de balans met het echte leven niet uit het oog. Kijk eens mijmerend uit het raam, knoop een praatje aan met een medereiziger, lees een boek om te ontspannen of kies juist voor een boek waar je iets van opsteekt. Je leeft maar één keer, vergeet die tijd niet in je eigen leven te investeren.

5. Onthoud dat je op social media niet alles ziet
De meeste mensen presenteren zich van hun beste kant op social media. Het is daarom oneerlijk om je eigen leven te vergelijken met wat je online je ziet. Je weet immers niet alles wat er bijna anderen speelt. Je vergelijkt dus je eigen leven, met imperfecties en alles erop en eraan, met het gefilterde plaatje dat iemand anders van zichzelf neerzet. Trap niet in die valkuil.
 


Volg Santé op Instagram.


Bron: Huffingtonpost | Beeld: Shutterstock