Placeholder

Zelfvertrouwen is…

Als je blaakt van zelfvertrouwen, ligt de wereld aan je voeten. Negen tips om meteen in de praktijk te brengen.

Tip 1: Uitstraling
Doe alsof je zelfvertrouwen hebt, dan krijgt je het vanzelf, zegtactrice Helen Mirren. Dus: fake it till you make it. Dit heeft alles met uitstraling te maken; wanneer je je goed voelt, straal je dat
ook uit. En wanneer je niet lekker in je vel zit, is dat ook zichtbaar.

Het goede nieuws
Aan je uitstraling kun je werken en dat vergroot je zelfvertrouwen. Het helpt om je meer te richten op het positieve, op de dingen die je al hebt en waar je trots op mag zijn. Zoals mooie ogen, lieve vrienden, daadkracht, spontaniteit. En je minder richten op dat wat je nog niet hebt, maar wel graag zou willen – zoals een partner of een maatje minder. 'Als je zelfvertrouwen hebt, ben je vanzelf sexy', zegt zangeres Jennifer Lopez.

Maak lijstjes
Dus maak eens een lijstje van alles wat er al is om dankbaar voor te zijn en wat je mooi vindt aan jezelf. Het is ook effectief om een lijst te maken van dingen waar je blij van wordt. Lekker lezen, fietsen in de zon, dansen met vriendinnen of een mooie film kijken. Probeer deze dingen vervolgens ook eens vaker te doen. Door meer leuke dingen te integreren in het dagelijks leven, krijg je meer energie en dat helpt weer om meer zelfvertrouwen te creëren.

Lees de andere 8 tips vanaf pagina 46 in het meinummer van Santé.

Wat is jouw beste tip voor meer zelfvertrouwen?