Placeholder

Waarom je smartphone je minder slim maakt

Smartphones maken ons leven makkelijker, maar ze zorgen er tegelijkertijd voor dat we op bepaalde vlakken minder scherp worden.

1. Je smartphone heeft een negatieve invloed op je nachtrust
30 procent van de Nederlanders neemt iedere dag de mobiele telefoon mee naar bed. Het vergroot de kans dat je in plaats van te slapen nog een rondje social media doet of dat je 's nachts gestoord wordt door een melding van je telefoon. Te weinig slaap zorgt ervoor dat je overdag niet optimaal functioneert.

2. Je vergeet bijna hoe je in real life contact moet leggen
Kijk in de trein eens om je heen. Grote kans dat iedereen verdiept is in zijn smartphone. Gaat op een netwerkevenement je gezelschap naar het toilet? Waarschijnlijk komt je telefoon tevoorschijn. Tijd om deze gewoonte te veranderen. Een praatje maken met een vreemde is juist heel goed voor je.

3. Je concentratieboog wordt korter
Terwijl je bezig bent met een taak is het verleidelijk om toch even dat berichtje dat binnenkomt te lezen. Je denkt misschien dat je multitaskt, maar ben je eigenlijk niet gewoon afgeleid?

4. Kaartlezen? Je hebt Google Maps toch
We vertrouwen graag op de technologie om ons van A naar B te brengen. Met het gemak van navigatie die je altijd bij de hand hebt, vergeet je soms om je heen te kijken.

5. Overal is een app voor
Waarom zou je hoofdrekenen als er op je telefoon een rekenmachine staat? Hetzelfde geldt voor valuta omrekenen en als je een typfout maakt, corrigeert autocorrect je direct.

Neem dit lijstje met een korreltje zout. Natuurlijk is het niet alleen maar negatief. Toch is het wel eens goed om stil te staan bij hoe jouw smartphone je leven beïnvloedt. Time for a little change?

Bron: Huffingtonpost | Beeld: Shutterstock