Placeholder

Waarom is het zo koud in huis?

Staat de verwarming aan, maar is het nog steeds koud in huis? Misschien heb je last van een luchtlek, waardoor het tocht. Met deze tips zorg je dat het warmer blijft in huis.

Wat is een luchtlek?
Een luchtlek betekent dat er lucht binnenkomt door kieren en gaten in je huis. Het kan ervoor zorgen dat het tocht en dat je huis niet goed opwarmt. De energierekening kan daardoor hoger uitvallen; je blijft maar stoken, omdat de lucht in huis niet goed opwarmt. Het is daarom slim om tocht in huis aan te pakken.

Hoe vind je de luchtlekken?
Waar is het koud in je huis? Speur naar kieren en naden en voel met name bij de ramen en deuren of het er tocht. Als hulpmiddel kun je eventueel een stokje wierook gebruiken. Als het ergens tocht zie je de rook wegwaaien.

Pak je ramen en deuren aan
Ramen en deuren zijn vaak de grootste boosdoeners van tochtige plekken in huis. Je kunt kieren dichtkitten, tochtstrips plaatsen en dikke gordijnen voor het raam hangen als extra isolatie.

Bestudeer ook de buitenkant van je huis
Zitten er barsten aan de buitenkant? Hier kan ook kou intrekken. Om grotere luchtlekken te repareren, heb je soms de hulp van een deskundige nodig.

Lees ook

Beeld: Shutterstock