Placeholder

Verpest Google Maps je richtingsgevoel?

Het is makkelijk om je route uit te stippelen met Google Maps. Navigatie aan en er kan bijna niets misgaan. Je hoeft nauwelijks over je route na te denken en daardoor worden je hersenen niet uitgedaagd om de route te onthouden. De kans is groot dat je volgende keer weer op Google Maps moet kijken voor dezelfde route.

Geen uitdaging voor je geheugen
Je beeldt het je niet in. Google Maps kan je richtingsgevoel slechter maken. Volgens onderzoek verandert het gebruik van digitale tools onze hersenen. Wandelaars die GPS gebruiken onthouden bijvoorbeeld minder makkelijk de route die ze gelopen hebben. Verder werd er ontdekt dat taxichauffeurs in Londen een grote hippocampus hebben. Betekent minder routes onthouden ook dat je hippocampus kleiner wordt?

Hoe verbeter je je richtingsgevoel?
Je kunt je richtingsgevoel (opnieuw) trainen. De beste manier om dat te doen? Cold turkey stoppen met Google Maps gebruiken en vertrouwen op je hersenen. Oefen met kaartlezen op papieren kaarten, interpreteer de plattegronden en vertaal ze naar de werkelijkheid. Kijk om je heen, neem de omgeving in je op en zoek naar herkenningspunten.

Je interne GPS kun je trainen. Als je dat vaak genoeg doet, wordt je richtingsgevoel vanzelf beter.

Bron: Scienceofus | Beeld: Shutterstock