Placeholder

Verbruik jij minder energie in de zomer? 5 tips om energie te besparen

Het is langer licht, misschien ga je op vakantie… Het is ideaal om in de zomerperiode te besparen op je energiekosten. Wij hebben wat handige tips voor je op een rijtje gezet.

Wat besparen we in de zomer op energie?
Uit onderzoek van Essent blijkt dat we in de zomervakantie ongeveer 5 procent minder energie gebruiken. Die besparing doen we niet alleen in huis, het komt ook doordat er bij bedrijven minder mensen aan het werk zijn.

Zo bespaar je energie als je op vakantie gaat
Maar ook als je thuisblijft, kun je energie besparen.

1. Zet apparaten uit
Door apparaten volledig uit te zetten en niet op standby te laten staan, kun je veel besparen. Maak er een gewoonte van om ook als je thuis bent apparaten die je niet gebruikt uit te zetten. Je bespaart al snel 66 tot 110 euro, afhankelijk van jouw situatie. Vergeet energieslurpende apparaten zoals de boiler niet uit te zetten voor je op vakantie gaat.

2. Gebruik een slimme thermostaat
In de zomer staat je verwarming waarschijnlijk uit, maar in de winter kan een slimme thermostaat heel handig zijn. Ben je de verwarming vergeten lager te zetten voordat je wegging? Met een slimme thermostaat zet je hem op afstand lager.

3. Laat lampen niet onnodig branden
Veel mensen maken zich hier ongemerkt 'schuldig' aan. Door lampen niet onnodig te laten branden, bespaar je ongeveer 8 euro per jaar. Door spaar- of ledlampen te gebruiken, bespaar je nog wat extra.

4. Waterbesparende douchekop
Een frisse douche is welkom na een warme dag. Met een waterbesparende douchekop bespaar je tot 40 euro per jaar, zonder dat je hoeft in te leveren op je doucheplezier.

5. Ventileer slim
Zet ramen en deuren pas open zodra het buiten kouder is dan binnen. In de zomer is dat soms pas zodra het buiten donker is. Door je huis te laten isoleren, houd je het deze winter warm binnen en blijft het volgende zomer langer koel in huis.

Bron: Essent | Beeld: Shutterstock