Placeholder

Turijn is top

Voor alle city(s)hoppers, foodlovers en cultuurminnaars is er op amper anderhalf uur vliegen van Amsterdam de Italiaanse stad Turijn. Een leuke stad die onterecht niet zo bekend is in Nederland. Eén van onze redacteuren bezocht de stad en kwam terug met de fijnste verhalen en tips.

Turijn is een gezellige studentenstad met mooie barokke architectuur. Ideaal om te winkelen zijn de oude arcades; hier loop je heerlijk droog en kun je beschut op een terras zitten. De stad is niet zo hip en exclusief als Milaan, maar er zijn genoeg mooie winkels, helemaal als je ook van lekker eten houdt.

Paleizen
Is voor jou een citytrip niet compleet zonder een flinke dosis cultuur, dan zit je goed, want Turijn was tijdens de Savoy-dynastie de hoofdstad van Italië. Er zijn toen prachtige paleizen gebouwd. In 1997 zijn ze op de UNESCO werelderfgoedlijst geplaatst als de 'Crown of Delights'.
www.piemonteitalia.eu

Walk like an Egyptian
Er is ook een leuk gevarieerd museum aanbod. Het Museo Egizio is het belangrijkste Egyptisch museum na die in Cairo. Zelfs als je niet erg geïnteresseerd bent in oudheden, zul je hier je ogen uitkijken. Zalen vol prachtige beelden, sarcofagen en gebruiksvoorwerpen zijn op een moderne manier tentoongesteld en uitgelicht. Het museum wordt op dit moment uitgebreid, maar is gewoon open.
www.museoegizio.it

Net als in de film
Je hoeft geen filmfan te zijn om het filmmuseum te waarderen. De Mole Antonelliana (het gevaarte van Antonelli) waarin het museum huist, is een bijzonder gebouw van 167 meter hoog. Met de glazen lift stijg je op langs het schitterende plafond naar het observatieplatform op het dak waar je een spectaculair uitzicht hebt op de stad met op de achtergrond de Alpen. Op de begane grond kun je in het strakke en bijzonder verlichtte café even chillen voor je door de sfeervolle expositie van het filmmuseum bekijkt. In de stad van Fiat mag natuurlijk een automuseum niet ontbreken en verder zijn er diverse musea voor moderne kunst. Maar de hoogste kunst in Italië en zeker in Piemonte is natuurlijk eten en drinken.

Chocolade en ander lekkers
Zorg dat je voldoende ruimte in je koffer overhoudt om flink in te slaan. Te beginnen met de Giandujotto; het eerste chocolaatje dat ooit werd verpakt en eruit ziet als een omgekeerd bootje. Deze ambachtelijke chocolade heeft een hoog gehalte gemalen hazelnoten. Ook een aanrader zijn de cremino al sale van Guido Gobino (Via Giuseppe Luigi Lagrange 1); een fantastisch chocolaatje met zeezout! Daarna kun je helemaal los gaan in Eataly. Hier kun je als foodie rustig een dag voor uit trekken. Eataly is onderdeel van de slowfood beweging die zich internationaal inzet voor puur, eerlijk, ambachtelijk en smaakvol lokaal eten.

Truffelicious
De echte foodlovers pakken in oktober de auto of trein om naar Alba te reizen. In dit sfeervolle stadje wordt jaarlijks de internationale witte-truffelmarkt gehouden (dit jaar ieder weekend van 12 oktober tot 17 november). Houd ook wat ruimte over in je koffer voor een mooie truffelolie, hazelnoottaart (bestaat bijna volledig uit hazelnoten en is lang houdbaar) en een fles Barolo of Barbaresco wijn.
www.fieradeltartufo.org

Hoe kom je er?
Transavia vliegt 4 maal per week vanaf Amsterdam naar Turijn vanaf €50 enkele reis. Vanaf het vliegveld ben je met 20 minuten in het centrum van Turijn.

Beeld: Yvonne Witte