Placeholder

Tips voor een succesvolle Open Huizen Dag

Zaterdag is het Open Huizen Dag. De kans om je huis te presenteren aan potentiële kopers. Met deze tips maak je er een succes van.

 1. Ruim je huis op
  Haal zoveel mogelijk persoonlijke spullen weg. Zorg dat er niet te veel jassen aan de kapstok hangen. Je kijkers moeten niet het gevoel hebben dat ze in jouw huis zijn, maar ze moeten zich in kunnen beelden dat zij er wonen.
   
 2. Zorg voor een goede eerste indruk
  Berg rondzwervende spullen op en maak de tuin netjes. Het zijn de kleine dingen die het doen. Je huis hoeft zeker niet leeg te zijn, bewaak de balans.
   
 3. Zorg dat de voordeur er netjes uitziet
  Hier staan mensen vaak even te wachten voor er opengedaan wordt.
   
 4. Zorg dat het fris ruikt in huis
  Je hoeft echt geen appeltaart te bakken. Laat je huis luchten en laat een raampje openstaan.
   
 5. Geef een korte rondleiding
  Licht de ruimtes even toe. Onthoud dat smaken verschillen, uitweiden over de keuzes die je gemaakt hebt in je huis en interieur hoeft daarom niet als er niet naar gevraagd wordt. Geef aan wat de mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld als er van een bepaalde ruimte een muur kan worden geplaatst.
   
 6. Blijf er niet de hele tijd bij
  Laat de kijkers daarna ook even rustig rondkijken als ze daar behoefte aan hebben. Met de jou als verkoper erbij zullen ze niet alles vrijuit bespreken.
   
 7. Vraag na afloop of er nog vragen zijn
  Geef aan de minpunten een positieve draai, maar blijf wel eerlijk. Bij twijfel kun je iemand doorverwijzen naar je makelaar. Blijf vriendelijk en een beetje zakelijk, ook als de kijkers niet positief zijn over jouw huis.
   
 8. Geef een kaartje mee met de contactgegevens
  Veel mensen bezoeken op een Open Huizen Dag meerdere huizen en kunnen zich na afloop misschien niet meer goed herinneren wat bij welk huis hoort. Door een kaartje mee te geven of de map met informatie van de makelaar, zorg je ervoor dat je in beeld blijft.
   
 9. Hou er rekening mee dat er misschien niemand komt
  Je hebt je huis opgeruimd en zit thuis te wachten, maar het kan zomaar gebeuren dat er niemand komt kijken. Hou daar rekening mee om teleurstelling te voorkomen.
   
 10. Uiteindelijk moet een huis zichzelf verkopen
  Of er koffie, thee en iets lekkers is, zal niet bepalend zijn.

Beeld: Shutterstock