Placeholder

Tips voor de eerste schooldag

Ziet jouw kind tegen de eerste schooldag op? Met deze tips verloopt het hopelijk soepel.

Zorg voor goede voorbereiding
Praat samen over de naderende eerste schooldag. Dat kan bijvoorbeeld door samen al een paar keer langs de school te fietsen, een mooie tas, beker en lunchtrommel uit te kiezen. Bij de meeste scholen beginnen kinderen met een aantal wendagen.

Naar school gaan hoort erbij
Maak geen big deal van de eerste schooldag. Ook het afscheid hoort erbij, met of zonder tranen. Maak het afscheid niet te lang.

Maak van het pauze-tussendoortje iets extra leuks
Zo is er iets om naar uit te kijken op de eerste schooldag. Stop iets lekkers in de lunchtrommel, het liefst iets dat makkelijk zelfstandig te eten is.

Licht de juf of meester in
Als de leerkracht weet dat je kind tegen de eerste schooldag opziet, kan hij of zij daar rekening mee houden.

Laat je eigen emoties niet de bovenhand krijgen
Misschien vind je het zelf stiekem best spannend dat je kind in groep één gaat beginnen, maar laat dat vooral niet te veel merken.

Sta op tijd bij het schoolplein
Een eerste schooldag is er één vol nieuwe indrukken en dat is vermoeiend. Zorg dat er aan het einde van de schooldag op tijd iemand bij het schoolplein staat. Eén minuut te laat zijn, kan heel vervelend zijn voor je kind.

Deze video heb je misschien al voorbij zien komen: deze stoere knul (4) zegt heel stoer dat hij zijn moeder niet zal missen op de eerste schooldag. Een seconde later barst hij in tranen uit. Aaah!

Beeld: Shutterstock