Placeholder

Tips tegen werkstress

Een te hoge werkdruk, agressie of gepest worden op de werkvloer. Het zijn slechts drie factoren die werkstress kunnen veroorzaken. Herken de signalen en onderneem op tijd actie.

Wist je dat… 1 op de 8 Nederlanders heeft last van werkstress.

De eerste tekenen
Kom je iedere dag uitgeput uit je werk en lig je 's nachts te piekeren over je werk? Dat kunnen signalen zijn dat je last hebt van werkstress, maar de klachten van werkstress reiken verder.

Symptomen van werkstress
Een verhoogde hartslag, vermoeidheid, hoofdpijn, trillende handen, gespannen spieren. Je bent prikkelbaar, gespannen of gespannen. Je geheugen is net een zeef, je concentratie is slecht, prioriteiten stellen en plannen lukt niet meer of je werkt misschien minder efficiënt.

Wat kun je doen tegen werkstress?
Herken je de bovenstaande signalen? Dan is het tijd om actie te ondernemen.

– Wat veroorzaakt de stress? Probeer op een rijtje te zetten welke zaken je energie kosten en waarvan je juist energie krijgt. Probeer meer tijd te stoppen in de dingen die je leuk vindt.
– Bespreek je stresslevel met je leidinggevende en bedenk samen een oplossing.
– Hoe pakken je collega's bepaalde taken aan en wat kun je daarvan leren?
– Maak je werk leuker. Dat kan door uitdagingen te bedenken, doelen te stellen of een cursus te volgen.
– Door stress kun je passief worden, maar daarmee los je niets op. Probeer juist te denken in oplossingen, alleen zo kun je vooruit komen.
– Zorg dat je genoeg ontspant. Onderhoud je sociale contacten, verwen jezelf met een dag wellness en plan alvast een vakantie.

Week van de werkstress
Deze week is het de week van de werkstress. Doe de test om je eigen werkstress te checken en bekijk meer handige tips op de website Checkjewerkstress.nl.