Placeholder

Tips tegen een blue monday

De derde maandag van januari wordt blue monday genoemd. Volgens sommigen een marketingtruc, maar mocht je nu net vandaag een beetje down zijn, geven wij een aantal tips om jezelf op te vrolijken.

1. Laat je humeur niet beïnvloeden door anderen
Een collectieve blue monday, geloof jij het? De kans dat iedereen tegelijk een dipje heeft, is klein. Trek je niets aan van mopperende mede-reizigers en sluit je af voor klagende collega's.

2. Ga in je lunchpauze naar buiten
De dagen worden merkbaar langer. Toch zitten we nog in de periode van het jaar waarin veel mensen in het donker naar hun werk vertrekken en in het donker thuiskomen. Ga in de lunchpauze naar buiten om toch daglicht te zien. Goed voor de vitamine D.

3. Doe waar je zin in hebt
Heb je het geluk dat je vanavond nog vrij hebt? Plan in waar je zin in hebt; wijn drinken met een vriendin, een boek lezen op de bank of buiten hardlopen.

4. Blijf lachen
Juist als je totaal niet in de stemming bent, zou je moeten blijven lachen. Je hersenen ontvangen een signaal dat je lacht en daardoor zul je je ook echt beter gaan voelen. Zelfs een neplach laat je hartslag en stressniveau dalen.

5. Ontspan
Al heb je het nog zo druk, neem de tijd om te ontspannen. Dat kan zelfs tussen de vergaderingen door, bijvoorbeeld door op je ademhaling te letten.

6. Doe jezelf bloemen cadeau
Je hebt een wetenschappelijk excuus om jezelf een verse bos bloemen cadeau te doen. Volgens onderzoek van Harvard University worden we van bloemen in huis vrolijker en energieker.

7. Kijk naar iets blauws
De kleur blauw werkt kalmerend. Gebruik dat in je voordeel door even weg te dromen en te staren naar iets blauws.

8. Gebruik een vakantiefoto als bureaublad
Vrolijk de achtergrond van je computer, laptop, telefoon en/of tablet op met een vakantiefoto. Je wordt spontaan een beetje vrolijker van palmbomen op de achtergrond

Gaan depressieve gevoelens bij jou verder dan enkel blue monday? Durf hulp in te schakelen. Naar schatting lijden jaarlijks ruim een half miljoen Nederlanders aan een depressie.

Beeld: Shutterstock