Placeholder

7 tips om om te gaan met tegenslagen

Sommige mensen lijken makkelijker om te kunnen gaan met tegenslagen. Het geheim: deze mensen zijn veerkrachtig. Je kunt veerkrachtigheid ontwikkelen. Het zit ‘m in kleine dingen.

1. Omring je met positiviteit
Als je genoeg positieve mensen om je heen hebt, neem je vanzelf een positievere houding aan en daar word je niet slechter van als je een moeilijke situatie probeert te overwinnen.

2. Doe iets voor iemand anders
Het is misschien het laatste waar je aan denkt na een relatiebreuk of wanneer je in rouw bent, maar iets voor iemand anders doen, zorgt er niet alleen voor dat de ander zich goed voelt. Het geeft jou ook een goed gevoel.

3. Iedereen maakt fouten
Iedereen maakt fouten of verkeerde keuzes. Het punt is: soms moet je risico's nemen om verder te komen. Soms pakt zo'n keuze verkeerd uit. Tegenslagen zijn niet alleen vervelend, ze zorgen ook voor groei en dat is juist positief.

4. Zorg goed voor jezelf
Daaronder valt: eet gezond, slaap genoeg, beweeg voldoende. Als je lichaam gezond is, wordt het makkelijk om terug te veren.

5. Vergelijk jezelf niet met anderen
Iedereen heeft zijn of haar eigen uitdagingen. Het zal daarom altijd een oneerlijke vergelijking zijn. De enige met wie je jezelf kunt vergelijken, ben jezelf. Heb je vooruitgang geboekt ten opzichte van vorig jaar, vorige maand, vorige week of gisteren? Dan kun je al tevreden zijn over jezelf.

6. Bekijk je situatie door de ogen van iemand anders
Probeer volgende keer als je begint te stressen je situatie eens door de ogen van een ander te bekijken. Verandering van perspectief kan je helpen een frisse blik op de situatie te krijgen.

7. Besteed tijd aan je relaties
Een sociaal leven zorgt voor ontspanning, maar de mensen uit je sociale kring vormen ook je vangnet als er iets aan de hand is en je wel wat steun of hulp kunt gebruiken.

Beeld: Shutterstock