Placeholder

5 tips om ontspannen op vakantie te gaan

Word jij altijd ziek op vakantie? Het is geen toeval: ongeveer 3 procent van de Nederlanders heeft last van vrijetijdsziekte. Hoe voorkom je dat je ziek wordt?

De belangrijkste oorzaak van vrijetijdsziekte is de switch tussen je drukke baan en de rust wanneer je vrij bent. Plotseling stopt je lichaam met het aanmaken van het stresshormoon en dat tast je immuunsysteem aan.

Het beste dat je kunt doen, is zorgen dat de overgang van je werk naar je vakantie kleiner is. Een aantal tips om dit voor elkaar te krijgen:

1. Plan je werk goed in
Heb je het voor je vakantie extra druk? Zorg dat je niet al je werk op het laatste moment doet. Maak ruim van tevoren een schema, zorg ervoor dat je dingen uitbesteedt, freelancers inhuurt, of overleg met je leidinggevende om tot een oplossing te komen.

2. Maak tijd voor jezelf
Zorg dat je doordeweeks genoeg ontspant: ga sporten, ga borrelen, gun jezelf af en toe een snipperdag. Kortom: maak tijd voor jezelf.

3. Neem wat extra vrije dagen op
Neem alvast een paar dagen vrij voor je vertrekt, zodat je aan het vakantieritme kunt wennen. Misschien

4. Bereid je vakantie voor
Maak alvast een inpaklijst, zorg dat je de juiste medicijnen in huis hebt, regel vaccinaties en zorg eventueel voor een geneesmiddelenpaspoort.

5. Ruim je huis op
Stiekem vertrek je veel fijner als je weet dat je huis op orde is en thuiskomen in een net huis is ook net wat fijner.

Beeld: Shutterstock