Placeholder

Tips om je persoonlijke mission statement te schrijven

Grote bedrijven werken met een mission statement, maar ook jij kunt er één gebruiken. Met een persoonlijke mission statement kom je erachter waar je hart echt naar uitgaat en wordt je doelen behalven een piece of cake.

Oprah Winfrey vat haar doel samen als: ‘Ik wil een leraar zijn. En ik wil erom bekend staan dat mijn leerlingen meer uit zichzelf halen dan ze konden bedenken.’ In het julinummer van Santé geven we tips en oefeningen om je eigen mission statement te schrijven. Kom je er niet helemaal uit? Misschien helpen deze tips je verder.

1. Stel jezelf vragen om te ontdekken wat jij belangrijk vindt
Deze vragen kunnen je helpen te bepalen wat jij belangrijk vindt:

  • Stel je voor dat je tachtig bent en terugkijkt op je leven. Wat waren successen voor jou? Welke ervaringen had je niet kunnen missen?
  • Wat zou je doen als tijd en geld er niet toe deden?
  • Wat zou je doen als je wist dat je nog een maand te leven zou hebben?
  • Waarvoor kom jij 's ochtends je bed uit?
  • Wat zou je doen als je zeker wist dat het je zou lukken?
  • Wat draag jij bij aan je vriendenkring/familie/het bedrijf waar je werkt?

2. Blijf niet eindeloos nadenken
Door te doen ontdek je wat bij jou past en wat je gelukkig maakt. Blijf dus niet dromen over een reis, een eigen bedrijf, meer bijdragen aan de samenleving, of meer tijd doorbrengen met je familie. Doe het gewoon! Of zet op zijn minst een eerste stap, doe research, lees een boek over het onderwerp, leer een nieuwe taal, praat met ervaringsdeskundigen.

3. Herinner jezelf regelmatig aan je mission statement
Hang je mission statement bijvoorbeeld op de spiegel om jezelf te herinneren aan wat je wilt. Soms moet je om je doel te bereiken risico's nemen, in onzekerheid leven, hulp vragen… Maar als je weet waar je dat voor doet, is het een stuk makkelijker vol te houden.

Beeld: Shutterstock