Placeholder

Tips om je digitale rommel op te ruimen

De rommel in huis kun je soms echt niet meer negeren. Van digitale chaos heb je minder last, maar soms is het echt tijd om je computer op orde te brengen.

In Amerika is het vandaag Clean Out Your Computer Day. Een goede reden om aan de slag te gaan. Een bijkomend voordeel: je computer wordt er vaak ook weer wat sneller van.

1. Sorteer je foto's
Zet je foto's in mappen. Leeg meteen je mobiele telefoon, zodat je daar ook met een schone lei verderkunt. Foto's kunnen veel ruimte innemen, sla ze daarom het liefst op op een externe hardeschijf of in de cloud. Zo heb je meteen een back-up.

2. Maak back-ups
Stel dat jouw computer crasht, welke belangrijke documenten ben je dan kwijt? In eerste instantie denk je misschien dat het meevalt, maar bij nader inzien is de kans waarschijnlijk groot dat je best wat handige documenten of dierbare foto's kwijt bent. Maak regelmatig een back-up of laat je bestanden automatisch synchroniseren.

3. Verwijder wat je niet meer gebruikt
De foto's die in de cloud staan, hoef je niet allemaal op je computer te bewaren. Verwijder ook oude software die je niet gebruikt. Er bestaan programma's om je computer op te schonen, CCleaner bijvoorbeeld. Verwijder daarnaast de tijdelijke internetbestanden en defragmenteer je schijf.

4. Pak je mailbox aan
Die honderden mails in je inbox maken het lastig om overzicht te houden. Met deze tips heb je voor het einde van de week je inbox op orde.

5. Laat de virusscanner draaien
Veel virusscanners maken automatisch een wekelijkse scan, maar als jij op dat tijdstip je computer niet aan had staan, is je scan misschien overgeslagen. Een goed idee dus om hem handmatig aan te zetten.

Wat doe jij om je computer schoon en snel te houden?

Beeld: Shutterstock