Placeholder

Telefoon in het water gevallen? Zo red je hem

Het is zuur om je telefoon in het water te zien glijden. Helaas geeft geen enkele truc garantie dat je telefoon een duik zal overleven, maar met deze tips komt je telefoon er hopelijk zonder schade vanaf.

1. Zet je telefoon uit
Schakel je telefoon uit om kortsluiting te voorkomen. Is je telefoon al uitgevallen, probeer hem dan niet direct aan te zetten.

2. Haal alle onderdelen los
Haal als het mogelijk is de batterij en je simkaart uit je telefoon, zodat alles los kan drogen.

3. Laad je telefoon niet op
Laat je telefoon eerst drogen voordat je hem oplaadt.

4. Leg je telefoon in de rijst
Leg je telefoon in een bakje ongekookte rijst. Dit zal het vocht opnemen. Geen rijst in huis? Kattengrit schijnt ook goed te werken.

5. Silicagel
Bij nieuwe producten vind je vaak kleine zakjes silicagel. Deze zakjes zijn bedoeld om vocht te absorberen en spullen droog te houden. Mocht je nog zakjes silicagel in huis hebben, leg je telefoon er dan tussen. Een andere optie is een vochtvreter.

6. Gebruik geen föhn
Een föhn zou het vocht dieper in je telefoon kunnen blazen.

7. Heb geduld
Zet je telefoon pas weer aan als alles goed droog. Vanaf de buitenkant is dat moeilijk te zien. Laat je telefoon daarom niet een paar uurtjes drogen, maar liever een paar dagen. De kans is dan groter dat de hele binnenkant van de telefoon goed droog is en je hem nog kunt redden. Hoe lang je precies moet wachten, is moeilijk te zeggen. Vaak wordt aangeraden om drie dagen te wachten. Geduld is een schone zaak.

Hoe heb jij je telefoon gered nadat hij nat is geworden?

Beeld: Shutterstock