Untitled Design 2 1

De kunst van het sparen. Plus 1 gouden tip die echt werkt

Lang voor ik besloot om slim met geld om te gaan was geld als een soort geldstroom die door mijn bankrekening golfde. Het geld stroomde er zo snel uit als het er in stroomde. En was het tijdelijk op, dan plukte ik wat geld van de en-of-rekening die mijn toenmalige vriend en ik hadden. En raakte ook die leeg, dan schoof mijn vriend met wat potjes die we her en der hadden. Tot we de 60/40-regel ontdekten.

Hoe veel we precies hadden, weet ik nu nog niet, maar we hadden een dubbel inkomen en (nog) geen kinderen. We woonden toevallig groot en goedkoop en hadden allebei welvarende ouders die ons toch nog een beetje als kinderen zagen die je af en toe wat extra’s moest toestoppen.

Dat ging jaren lang goed, tot het niet meer goed ging. Ongemerkt waren we steeds meer gaan verdienen, maar nog meer gaan uitgeven. We waren verhuisd naar een duurder huis, waren meer gaan werken, waardoor we meer waren gaan uitgeven aan glazenwassers, hulp in de huishouding en het laten thuisbezorgen van de boodschappen.Bovendien hadden we inmiddels ook kinderen die geld opmaakten met muziekles, sport en kleding.

En op een dag ging het heel erg niet goed. We gingen uit elkaar. En dat dwong ons ertoe om voor het eerst in ons leven ook naar onze financiën te kijken. Ik herinner me nog dat we daar – toch nog gezellig – naast elkaar zaten voor een spreadsheet waarop alle inkomsten en vooral alle uitgaven stonden. Nooit had ik geweten dat we zo veel geld uitgaven. We bleken zelfs al ruim een jaar de autoverzekering te betalen voor de auto die we al lang hadden verkocht. Plus de verzekering voor de nieuwe auto. Het roodstaan op verschillende rekeningen, daar betaalden we vrolijk 9 of 12 procent rente op en aan vakanties gaven we ruim 50 procent van ons inkomen uit. De helft van wat we verdienden!! En de schoonmaakster die twee keer per week kwam kostte ook een vermogen.

DierDier

Achteraf klinkt het natuurlijk oliedom dat we nooit eerder zo’n overzicht hadden gemaakt. We leefden nog net als toen we arme studenten waren. Alleen ongemerkt ineens met heel veel geld. 

Vanaf dat moment moest ik mijn financiën ook zelf regelen en hield ik bij hoe veel ik verdiende (heel weinig) en hoe veel ik over hield om uit te geven aan leuke dingen (bijna niks). 

Na een paar avonden in mijn eentje rekenen ontdekte ik de 60 procent-regel. Niet zelf verzonnen, maar ergens van internet geplukt of misschien wel uit het boek Frugal living. Als je 60 procent van je inkomsten reserveert voor wat je noodzakelijke uitgaven vindt, hou je de resterende 40 over om te sparen.

Waar die 60 procent naartoe gaat wordt deels bepaald door eten, drinken, gas, licht, water en een dak boven je hoofd. Maar het kan ook je abonnement op de sportschool zijn of koffie drinken op een terras, een Netflix abonnement of kleding. 

De overige 40 procent kun je opdelen in vier porties van 10 procent. Bijvoorbeeld:

10% sparen voor de lange termijn

10% sparen voor de korte termijn of noodgevallen

10% sparen voor pensioen of een huis kopen

10% voor reizen, concerten, spullen in je huis of andere leuke dingen

Hoe je de 60 procent-regel vormgeeft is aan jou. De essentie is dat je inzicht krijgt in je uitgavepatroon en vooral stilstaat bij waar jij je geld aan moet en wil uitgeven. Wil je weten wat gangbare bedragen zijn of wat andere mensen uitgeven? Kijk dan op de website van het Nibud: www.nibud.nl

DierDier
BESTEL HIER