Placeholder

Schaam jij je om toerist te zijn?

De manier waarop we reizen verandert. We dompelen ons onder in de lokale cultuur en maken een bestemming het liefst mee zoals een local het er ervaart.

Als een local
Dat we graag reizen als een local bleek al uit de reistrends van 2015, maar de trend zet door. Het gaat zelfs zo ver dat 71 procent van de vakantiegangers zegt zich in het buitenland opgelaten te voelen, omdat ze er toeristisch uitzien, dat blijkt uit onderzoek van Icelandair. 38 procent van de mensen heeft zich ooit geschaamd dat hij of zij de taal niet sprak en 12 procent heeft door de verwarring wel eens een verkeerd gerecht besteld in een restaurant.

Maar is het echt zo erg om toerist te zijn?
Nee toch? Het is fijn als je jezelf een vakantie kunt veroorloven en er zijn steeds meer initiatieven die ervoor zorgen dat je een bestemming als een local kunt ervaren. We gaan niet meer op vakantie, we reizen. Het is een lifestyle, zoals de trends voor 2016 worden samengevat.

Een aantal initiatieven om een bestemming te ervaren als een local
1. Icelandair biedt in de periode van 2 februari tot 30 april de Stopover Buddy aan. Iemand van het personeel van Icelandair neemt je mee om IJsland op een authentieke manier te beleven.

2. Op veel bestemmingen heb je de mogelijkheid om een free walking tour te doen. Deze wandeltochten worden vaak gegeven door locals. Soms zijn er ook themawandelingen, maar welke wandeling je ook boekt, je ziet vaak plekjes waar je zelf minder snel zou komen.

3. Door je accommodatie via Airbnb te boeken, verblijf je in een woonwijk, in een echt huis. Airbnb is al praktisch ingeburgerd, maar het blijft een goede manier om je tijdelijk even inwoner te wanen.

4. Via Withlocals kun je allerlei activiteiten doen met locals. Een tour met een local, eten bij een local. Bekijk de website voor het aanbod.

Beeld: Shutterstock