Placeholder

Omgaan met veranderingen

Soms is het moeilijk om veranderingen positief in te zien. Houd jij liever vast aan het oude? Deze tips helpen je bij het omgaan met veranderingen.

1. Kijk naar de mogelijkheden
Niet alles kan altijd hetzelfde blijven. Verandering staat gelijk aan persoonlijke groei. Er is nog zoveel meer dat je kunt leren.

2. Stop met doemdenken
Als je alleen maar denkt aan wat er mis kan gaan, is verandering inderdaad eng. Draai je negatieve gedachten eens om: hoe pakt deze verandering uit als alles goed gaat?

3. Let op signalen
Je hoort vaak dat mensen hun leven volledig veranderen na een ingrijpende gebeurtenis: het overlijden van een dierbare, een scheiding of een burn-out. Het is heel fijn als je na zo'n gebeurtenis de moed en kracht vindt om je draai te vinden in iets nieuws, iets wat je eerder misschien niet durfde. Toch hoeft er niet zo'n grote gebeurtenis vooraf te gaan aan verandering. Als je op de kleine signalen let, zul je merken wanneer het tijd is voor veranderijng.

4. Ga er gewoon voor
Angst is een slechte raadgever. Soms moet je stoppen met twijfelen en in het diepe springen. Gaandeweg kom je er echt wel uit.

5. Maak een plan
Het is begrijpelijk en verstandig dat je niet zomaar ondoordachte keuzes maakt. Zet voor je begint het een en ander op papier, zodat je later een document hebt om op terug te vallen en ziet waarom je begonnen bent.

6. Leer van de lessen die je tegenkomt
Veranderingen kunnen gepaard gaan met obstakels en tegenslagen. Als er iets misgaat, betekent dat niet dat je gefaald bent. Je kunt juist hele waardevolle lessen halen uit de dingen die anders lopen dan gepland.

Vind jij het moeilijk om om te gaan met veranderingen?

Beeld: Shutterstock