Placeholder

Moeilijk om weer naar school te gaan

Vraag: Aan het begin van het vorig schooljaar had mijn dochter erg veel moeite om me na de zomervakantie los te laten. Hoe voorkom ik dat dit jaar?

Ik herinner me dat ik dat vroeger ook had en dat dat pas over ging toen ik naar de middelbare school ging. Het was vreselijk, zowel voor mijn moeder als voor mij, iedere ochtend een drama. Ik wilde gewoon niet naar school, ik wilde per se de hele dag bij mijn moeder blijven. Als ik daar nog aan terugdenk… Dit leed wil ik mijn dochter de komende jaren graag besparen. Hoe pak ik dat aan? O.T., Purmerend       

Projectie
Psycholoog Pieternel Dijkstra: 'Je moet uitkijken dat er in deze situatie geen self fulfilling prophecy ontstaat: omdat je bang bent dat je dochter je moeilijk los kan laten, ga je je onbewust zo gedragen dát ze ook moeite krijgt om je los te laten.

Geen big deal
Wat je dan ook niet moet doen, is van het afscheid op school een ingrijpende gebeurtenis maken. Gedraag je alsof het de normaalste zaak van de wereld is (dat is het ook). Daarvoor moet je eerst zélf overtuigd zijn dat afscheid nemen normaal is. Het hoort er nu eenmaal bij.

Niet zielig
Gaat ze bij het afscheid op school huilen of zich aan je vastklampen, vind dat dan niet zielig en ga er niet op in. Troost haar niet uitgebreid, maar vertel simpelweg dat alle kinderen naar school gaan en dat school leuk is. Zeg haar dat je haar na schooltijd weer komt halen, geef haar een kus en ga weg.  

Oefenen
Bespreek ook met de leerkracht van je dochter dat ze moeite heeft met afscheid nemen. Huilt je kind erg dan kan hij/zij je kind bijvoorbeeld afleiden als je weg gaat. Laat je dochter ook eens bij andere kinderen spelen, of een nachtje logeren bij bijvoorbeeld opa en oma.

Loslaten
Kortom, door haar zelf meer los te laten, geef je haar de kans te ontdekken dat het zonder mama ook leuk kan zijn. Doe je dat niet, dan blijft ze in de veronderstelling dat de wereld ‘eng’ is.'

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock