Placeholder

Maak je huis winterklaar

Is jouw huis al winterklaar? Bekijk onze checklist.

Pak tocht aan
Tocht het bij de ramen en deuren? Pak het aan met tochtstrips. Zorg dat het bij de brievenbus niet tocht door een brievenbusborstel aan te brengen, ook onder de deur kun je een borstel tegen tocht aanbrengen. Weet je niet zeker of het bij je ramen tocht? Steek een stokje wierook aan en houd het bij je raam. Aan de rook kun je zien waar het tocht.

Controleer de verwarming
Werkt de cv, worden de radiatoren warm? Als een radiator niet overal even warm wordt, kan het helpen om de radiatoren te ontluchten.

Werkt de rookmelder nog?
In de winter gaat de open haard aan, de lichtjes gaan in de kerstboom, kaarsjes gaan aan. Kortom: extra brandgevaar. Zorg dat je een brandblusser hebt en dat de rookmelder werkt.

Stel de klokthermostaat in
Heb je een klokthermostaat maar maak je er nog geen gebruik van? Dit is het moment om hem in te stellen. Zo word je ook in de winter wakker in een warm huis en is het binnen al warm zodra je terugkomt uit je werk.

Onderhoud de goot en de schoorsteen
Maak de schoorsteen schoon of laat dat doen en zorg dat de dakgoot en de regenpijp niet bedolven zijn onder bladeren.

Blijf ventileren
Houd je ramen en deuren niet dag en nacht dicht. Ondanks dat het kouder wordt, moet je blijven ventileren in huis. Lees onze tips om je huis te ventileren.

Hoe maak jij je huis winterklaar?

Beeld: Shutterstock