Placeholder

Kom voor jezelf op zonder een bitch te zijn

Wat doe je als iemand tegen je schreeuwt in het verkeer of voordringt bij de supermarkt? Kruip je in je schulp of sta jij je mannetje? Leer effectiever te reageren in drie stappen.

Stap 1: assertief, maar geen bitch
Duidelijk zeggen wat je wel en niet wilt of oké vindt, kan spannend zijn. Wat als de ander boos (of nog bozer) wordt? Wat als de ander je niet meer aardig vindt? Veel mensen gaan conflicten en meningsverschillen uit de weg – vooral door slechte ervaringen uit het verleden. Conflicten waarbij het eerder is misgelopen, zijn niet bepaald motiverend om je grens opnieuw aan te geven en daarmee misschien wel weer een conflict te krijgen.

Duidelijke grenzen
De consequentie van voor jezelf opkomen is inderdaad dat je af en toe in een meningsverschil terecht komt. Dat is onvermijdelijk, maar het betekent niet dat dit uit de hand hoeft te lopen. Je zorgt juist goed voor jezelf door assertief te zijn en je grenzen te stellen. Als je conflicten uit de weg gaat, ga je over je grenzen heen.

Blijf bij jezelf
Assertiviteit is op een effectieve manier voor jezelf opkomen, zonder daarbij aan de behoefte van de ander voorbij te gaan. Geef duidelijk aan waar je last van hebt, maar gebruik daarbij de ‘ik-vorm’. Op die manier houd je het bij jezelf en voelt de ander zich niet aangevallen.

Lees de rest van het stappenplan vanaf pagina 38 in het septembernummer van Santé. Je vindt ook handige opdrachten om het stappenplan in de praktijk te brengen.

Beeld: Shutterstock