Placeholder

Kom uit je comfortzone

Ook van plan om het na de zomer allemaal eens helemaal anders te gaan doen? Dan is het tijd om uit die o-zo-veilige comfortzone te stappen.

Excuses
Geen tijd, geen geld, ik kan het niet, misschien faal ik, misschien lukt het juist wel en verandert mijn leven te veel. Er zijn zo veel redenen te bedenken om de plek die zo veilig en vertrouwd voelt – de bekende comfortzone – niet te hoeven verlaten.

Angst om los te laten
Onder al deze ‘beren op de weg’ zit één emotie verscholen: angst. En deze angst voor verandering houdt je tegen in je persoonlijke groei. Vaak is het niet de verandering zelf die zo eng is, het is eerder spannend om het oude achter je te laten. Je weet wat je hebt, wat je kunt en hoe iets voelt. Iets nieuws aangaan geeft immers ook een gevoel van onzekerheid.

Dromen waar maken
Iedereen heeft dromen – over een huisje in het buitenland, een eigen bedrijf beginnen of gezonder leven. Toch kan het deel van jezelf dat behoefte heeft aan zekerheid de boel saboteren met smoezen en redenen om het niet te doen. Die spanning zal niet verdwijnen, altijd als je iets nieuws doet of ervaart, voel je angst. En altijd als je je begeeft in situaties die je niet eerder hebt meegemaakt, verlaat je je comfortzone.

Moedige keuzes maken
Het vergt moed om daaruit te stappen. Maar als dat je lukt, kan de angst plaatsmaken voor gevoelens van kracht, zelfvertrouwen en nieuwe energie.

In het julinummer van Santé vind je handige lijstjes, tips en handvaten om uit je comfortzone te stappen. Sla hem open vanaf pagina 40 en je kunt direct aan de slag.