Placeholder

Kim leeft een week zonder plastic

‘Geen vuilniszak? Dat wordt de prullenbak schrobben.’

Milieu-minded journalist Kim (34) is klaar met alle plastic waarin bijna alles wordt verpakt en wat ons water verandert in een 'plasticsoep'. Dus gaat ze op zoek naar alternatieven.

Kim: 'Op een nieuwssite zag ik laatst een filmpje van een deinende massa die nog het meest deed denken aan een vuilnisbelt met golfslag. Het bleek de zee te zijn, gevuld met meters aan klotsend plastic. Na dode vogels met flessendoppen in hun maag en schildpadden met rietjes in hun neus waren het de zoveelste beelden die ik van de plasticsoep zag. Verschrikkelijk. Als dierenliefhebber die een beetje aardig probeert te zijn voor de wereld, dacht ik al heel milieuvriendelijk te leven: de kraan niet onnodig lang laten lopen, thermostaat laag, geen apparaten op stand-by. Maar eigenlijk heb ik nog nooit op mijn plasticverbruik gelet. Hoeveel gebruik ik eigenlijk? En hoe makkelijk is het plastic te vermijden? Ik besluit de proef op de som te nemen en minimaal een week plasticvrij te leven. De regels die ik opstel: geen wegwerpplastic kopen, zoals plastic bekertjes en supermarktverpakkingen, en mijn dagelijkse routine niet aanpassen om het mezelf makkelijker te maken.

Dag 1
Ik vermoed dat mijn plasticconsumptie best meevalt: statiegeldflessen gaan retour naar de supermarkt, ik gebruik nooit wegwerpbestek en scheid mijn afval. Maar als ik de ruimtes in mijn huis naloop met alles wat erin ligt, blijkt de lijst schrikbarend lang: vuilniszakken, kwark, muesli, brood, waterflesjes, theedoosjes, toiletspullen, wasmiddel, pennen en – alles is verpakt in single use plastic. Gelukkig vind ik online al snel alternatieven. Zo gebruiken de ‘afvalvrije’ zussen Nicky en Jessie Kroon (Hetzerowasteproject.nl) kokosolie als make-upremover en maken ze hun eigen granola: de ingrediënten halen ze onder meer bij verpakkingsvrije winkels, waar ze hun eigen bakjes en potjes mee naartoe nemen. Op Aandachtigeblog.nl lees ik hoe je zelf deodorant kunt maken van kokosolie, maïzena en baking soda (ja, dat zit wel in plastic, maar ‘wie in bulk inslaat, gebruikt in elk geval zo min mogelijk’) en bewaren in een pot. Nog een tip die ik tegenkom: afval zonder vuilniszak in de prullenbak gooien. Dat wordt schrobben, help. Gelukkig zijn er veel kant-en-klare alternatieven, zoals een katoenen broodzak en bijenwasdoeken in plaats van vershoudfolie. In een eco-webwinkel bestel ik voor zeventig euro aan spullen. En ik sla verpakkingsvrije verzorgingsproducten in, onder andere bij Lush. Yes, ik voel me een echte wereldverbeteraar. In de supermarkt koop ik losse groente, visburgers in een kartonnen doosje, tissues in plaats van plastic pakjes zakdoeken en saus in een glazen fles – waar thuis toch een plastic wikkel omheen blijkt te zitten. Aan de binnenkant van de tissuedoos zit trouwens ook plastic.'

Benieuwd naar de rest van de plasticvrije week van Kim en wat ze ervan leerde? Je leest het verhaal deze maand in Santé.

Dit zijn handige producten om je gebruik van single use plastic te verminderen. Een deel van de plasticvrije stash van Kim:

Wil je niets missen van Santé? Volg ons ook op Facebook en Instagram.