Placeholder

Jezelf een nieuwe gewoonte aanleren

Of je nou regelmatiger wilt sporten, meer groente wilt eten of wilt stoppen met nagelbijten. Om door te zetten, moet je er een gewoonte van maken. Hoe wen je jezelf een nieuwe gewoonte aan?

1. Begin klein
Het is makkelijker om een kleine verandering vol te houden. Drink bijvoorbeeld eerst voor iedere maaltijd een glas water. Als dat lukt, kun je je gewoonte langzaam uitbreiden.

2. Verwerk de gewoonte in je ritueel
Rituelen gaan vanzelf. Denk maar aan je ochtendritueel, als je bij iedere stap na zou moeten denken, was het niet te doen. Probeer je nieuwe gewoonte daarom te verwerken in één van je bestaande rituelen.

3. Begin gewoon
Blijf niet dromen en blijf ook niet hangen bij het maken van een planning. De perfecte timing en de perfecte planning bestaan niet. Begin gewoon met je goede gewoonte, dat is het belangrijkste, maar ook de grootste stap. Als je eenmaal begonnen bent, gaat het vaak vanzelf.

4. Wees niet te streng voor jezelf
Een keer zondigen mag best, het moet ook leuk blijven. Ga je toch een keer de fout in? Wees dan niet te streng voor jezelf. Maar zie je fout ook niet als vrijbrief om je nieuwe gewoonte op te geven. Zie het als een onderbreking en pak de draad weer op.

5. Onthoud wat je wil bereiken
Als je weet waarom je het doet, zal je nieuwe gewoonte makkelijker vol te houden zijn.

Lees ook
> Wen jezelf deze gezonde gewoontes aan
> Wen jezelf een gezonde gewoonte aan met behulp van de 30 dagen regel
> Wen jezelf deze gewoontes aan voor minder rimpels

Beeld: Shutterstock