mobiel

Je mobiel is broeihaard van bacteriën: zo maak je ‘m goed schoon

In tijden van corona zijn we er maar druk mee hoe we het virus kunnen vermijden: handen wassen, in ellebogen niezen en hoesten, thuiswerken. Maar wist je dat je mobiel, iets wat je heel vaak op een dag aanraakt, een broeihaard van bacteriën is

Al doe je nog zo je best om je handen schoon te houden, goed af te drogen of om ons gezicht zo min mogelijk aan te raken. Het heeft weinig zin als je mobiel niet schoon is. We doen ‘m in onze tas, in onze zak, nemen ‘m mee naar de wc, leggen ‘m overal neer en we pakken ‘m constant op… Volgens onderzoekers van Dscout pakken we gemiddeld zo’n 2.600 keer per dag onze mobiel op en gebruiken ‘m zo’n 76 keer.

Lees ook:15 plekken die je nodig schoon zou moeten maken

Hoe maak je je mobiel schoon?

Hoe kun je er nu voor zorgen dat je mobiele telefoon goed schoon maakt en houdt? Je kunt ‘m natuurlijk niet onderdompelen in een badje met desinfecterende zeep.

Tips van Apple

Apple adviseerde om een microfiberdoekje (geen ander doekje, want dat kan voor krassen zorgen) met wat zeep te gebruiken om je telefoon schoon te maken, maar zegt nu dat je je iPhone en alle onderdelen ook kan schoonmaken met een desinfecterend doekje. “”met een doekje dat 70 procent isopropyl alcohol bevat kun je zachtjes het scherm, het toetsenbord en de niet zachte delen van je Apple-product schoonmaken”, staat er op hun website vermeld. Het is verder belangrijk om geen leek te gebruiken en vermijd vocht in de openingen.

Zo maak je je mobiel zo schoon mogelijk

  • Hier zijn nog een aantal tips om je mobiel zo schoon mogelijk te krijgen:
  • Voordat je je telefoon gaat schoonmaken: zet je telefoon uit, haal ‘m uit de oplader en verwijder het hoesje.
  • Vergeet ook niet om je hoesje schoon te maken voordat je ‘m weer om je schoongemaakt telefoon doet.
  • Zorg ervoor dat de binnenkant van je telefoon niet nat wordt. Maak een mengsel van 70 procent isopropyl alcohol met wat water. Bespuit een microfiberdoekje met dit mengsel. Het doekje moet dan wat vochtig zijn, niet kleddernat. Maak vervolgens de telefoon aan de voor- en achterkant schoon.
  • Gebruik een droog doekje voor de kleine, moeilijk bereikbare plekjes, zoals bij de lens en het gedeelte waar de koptelefoon wordt aangesloten. Gebruik vervolgens het vochtige microfiberdoekje om alles schoon te maken.
  • Laat je mobiel een kwartier drogen, voordat je je schone hoesje er weer omheen doet.

Hoe zit dat met alcohol?

Toch kom je nog op heel veel sites het advies tegen om juist geen alcohol te gebruiken, omdat dat het scherm kan beschadigen, vooral de speciale beschermlaag die op een schermpje zou kunnen zitten. In plaats daarvan worden vochtige doekjes aangeraden, maar dat geeft geen garantie dat bacteriën worden verwijderd.

Nu Apple zijn advies daarin heeft gewijzigd en als je je echt zorgen maakt over bacteriën, is het waarschijnlijk toch het beste om een mix van alcohol en water te gebruiken en volg de richtlijnen van het schoonmaken die worden gegeven voor jouw model mobiel. En als je vochtige doekjes gebruikt, zorg er dan voor dat er geen bleek in zit en dat het doekje niet heel erg nat is. En ga ook niet al te hard wrijven.

Als je telefoon en het hoesjes schoon zijn, vergeet dan niet om je handen te wassen!

Bron: Metro.co.uk