Placeholder

5 items om op je bureau te hebben

Clean desk policy, of juist niet?

1. Groene plant
Uit onderzoek van de Universiteit van Groningen blijkt dat groene planten rustgevend zijn en een gunstig effect hebben op je concentratie en geheugen. Naast hun bekende job om koolstofdioxide om te zetten in zuurstof, zuiveren ze de lucht van giftige stoffen als benzeen, formaldehyde, xyleen, tolueen, trichloorethyleen en ammonia. Bovendien verhogen planten de luchtvochtigheid en bevorderen ze een ontspannen sfeer. Geen groene vingers? Zelfs kijken naar een natuurposter schijnt al een relaxte uitwerking hebben. De associatie met natuur is voor je brein genoeg.

2. Fles water
Als je het ziet staan, vergeet je niet om te drinken. Onderzoek van de Universiteit van East London bewijst dat water drinken naast alle bekende voordelen ook een positieve invloed heeft op je reactiesnelheid. Na één glaasje water neemt je reactiesnelheid tot veertien procent toe en je cognitieve prestaties verbeteren. Dit effect is het grootst als je veel dorst hebt.

3. Post-its
Voor quick notes en briljante ideeën.

4. Mappen of een digitaal systeem
Zo kun je je (papier)werk indelen in prioriteit en je werkplek aan het einde van de dag clean achterlaten. Uit onderzoek van de Universiteit van Minnesota blijkt dat je meer routinematig te werk gaat en productiever bent aan een opgeruimd bureau. Hoewel een rommelig bureau dan weer goed zou zijn voor de creativiteit. Maak aan het einde van de dag in ieder geval even een to do-list voor de volgende dag, zodat je thuis je werk kunt loslaten.

5. Gezonde snacks
Zorg dat je gezonde snacks bij je hebt. Zo voorkom je dat je steeds een graai uit de snoeppot neemt. Niets mis mee natuurlijk, maar het is verstandig om ook eens voor een voedzaam tussendoortje te kiezen.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock