Placeholder

Is mindfulness meditatie iets voor jou?

Mindfulness en meditatie zijn heuse trends en de meest succesvolle mensen zweren erbij. Maar terwijl de positieve gevolgen klinisch bewezen zijn, heeft toch niet iedereen er baat bij. Sterker nog, een uur lang stil op een kussentje zitten kan juist extra onrust en stress veroorzaken. Mindfulness-teacher Marisa zet de bekende valkuilen van meditatie voor je op een rijtje zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat is mindfulness meditatie precies?
Mindfulness is een psychologisch verantwoorde methode om stress te verlagen door te mediteren. Veel mensen denken dat het doel van mediteren is om het denken te stoppen, waardoor je een soort gelukzalige staat van niet-denken kunt ervaren. Helaas werkt het niet zo :-) Je brein werkt namelijk altijd, dag en nacht: daar kun je niets aan doen. Met meditatie streef je er niet naar om niet te denken, maar erken en accepteer je dat je gedachten hebt. Vervolgens doe je niets anders dan je gedachten observeren… Zonder erin mee te gaan. Normaal, als je niet mediteert en gewoon je dingen van de dag doet, komen er allerlei gedachten in je op en ga je er willoos in mee. ‘Oh nee, het regent, nu is m’n hele dag verpest!’ Het onbewust meegaan in dit soort gedachten wekt allerlei gevoelens en emoties op, zoals teleurstelling, verdriet of woede. En dat is niet zo goed voor je stresslevel. Tijdens het mediteren kijk je als een soort bioloog naar wat je brein aan gedachten produceert, maar laat je je er niet door overweldigen.

Het nuchter observeren van gedachten zorgt ervoor dat je gaat inzien dat je gedachten zichzelf eindeloos herhalen en vaak onnodig negatief en veroordelend zijn. Je leert zo je kletsende gedachten (je ego) niet zo serieus te nemen, waardoor je vanzelf minder snel gestrest raakt. Maar wat gebeurt er als je niet met de juiste instelling mediteert?

 

De valkuilen van mediteren

1. Je wilt je hoofd leegmaken
Als je gaat mediteren, verwacht je waarschijnlijk dat je heerlijk rustig zult worden want dat is nu eenmaal het cliché-beeld van een persoon op een meditatiekussentje. Maar het nuchter observeren van gedachten zorgt er meestal voor dat alle gedachten zich totaal ongecontroleerd aan je opdringen – als kleine kinderen die blij zijn dat je bewust aandacht aan hen besteedt. In plaats dat je ontspant, word je dus overspoeld door een tsunami aan gedachten. En zo raak je onrustiger dan ooit!

De oplossing
Verzet je niet en raak niet in paniek. Blijf als een bioloog naar je gedachten kijken: nuchter en met een gezonde afstand. Al snel zal de intensiteit van je gedachten afnemen en wordt ’t stiller in je hoofd. 

2. Je wilt ophouden met piekeren
Als je stress ervaart, thuis of op je werk, draait je brein overuren door eindeloos gepieker. Tijdens mindfulness meditatie verwacht je dat je het gepieker kunt verminderen, maar vaak bereik je alleen maar het tegenovergestelde! Want zodra je rustig gaat zitten, dringt de ene negatieve gedachte na de andere zich aan je op. Voor je het weet ben je verwikkeld in uitzichtloze denksessies, waarna je maar snel opspringt en zweert dat meditatie echt niets voor jou is.

De oplossing
Ga bewust niet in piekergedachten mee. Ze willen namelijk dat je in hun redenaties meegaat en dat je hen onvoorwaardelijk gelooft, zodat ze je helemaal kunnen meetrekken in hun negativiteit. Formuleer een nuchter antwoord op pieker-gedachten, zoals ‘Hee, je bent niets meer dan een gedachte’ of ‘Oh, daar gaan we weer met de ik-ben-ook-zo’n-loser-gedachte’. Onderken dat dit soort gedachten niets nieuws vertellen, zodat je er ook niet echt naar hoeft te luisteren. Kijk er alleen maar naar en laat de gedachten aan je voorbijglijden. Ze lossen vanzelf weer op, waarna je echt rustiger wordt.

3. Je wilt perfect mediteren
Wanneer je mediteert, merk je dat je telkens meegezogen wordt in je gedachten in plaats van ze nuchter voorbij te laten gaan. Je brein draait overuren en na afloop heb je een slecht gevoel over jezelf, dat je ook dit keer weer niet ‘goed’ gemediteerd hebt en je je gestrester dan ooit voelt!

De oplossing
Realiseer je dat meditatie geen wedstrijd is die je moet ‘winnen’. De ene dag blijf je nuchter observeren, terwijl je je de andere dag minder kunt concentreren en dan ontevreden eindigt. Meditatie is geen techniek die je onder de knie kunt krijgen waarna het voortaan perfect zal gaan. Accepteer dat elke meditatiesessie anders verloopt en dat dat okay is. Wil je meer weten over de goede en slechte kanten van mindfulness meditatie, lees dan Marisa’s uitgebreide artikel over de gevaren van mindfulness meditatie.


Maar wat als je geen zin hebt in meditatie?
Marisa is mindfulness-teacher en omdat veel mensen geen tijd hebben voor meditatie, heeft zij mindfulness-zonder-meditatie ontwikkeld met praktische oefeningen die je tijdens je dagelijkse taken doet.

Tekst: Marisa Garau | Beeld: Shutterstock