Placeholder

Hou je goede voornemens vol

Ben jij al afgehaakt, of maak je ieder jaar braaf een lijstje goede voornemens? Met deze tips hou je je voornemens makkelijker vol.

Concreet
Maak je goede voornemens concreet, bijvoorbeeld door ze op papier te zetten. Zo kun je ze af en toe teruglezen en voor jezelf nagaan hoe het gaat. Deel de belangrijkste goede voornemens met mensen om je heen. Als zij weten dat je wil stoppen met nagelbijten, kunnen ze je waarschuwen wanneer je het weer doet. Zo vergroot je de kans dat je je ook echt aan je voornemens houdt.

Focus
Hou het bij een paar realistische voornemens. Je kunt beter één voornemen waarmaken, dan er tien niet afmaken. Waar wil je in 2013 echt voor gaan?

Stap voor stap
Begin geleidelijk. Schrap niet alle tussendoortjes uit je menu, maar minder eerst. Ga niet meteen volop vier keer per week sporten; begin met één keer per week. Wen je nieuwe gewoontes langzaam aan en je zult zien dat je ze na een tijdje vanzelf meer uit kunt breiden.

Zondig
Vooral op het gebied van gezond eten en sporten, mag je best een keer zondigen. Je mag best een sportles missen voor de verjaardag van je beste vriendin en op diezelfde verjaardag een stuk taart eten. Als je daarna maar niet in je oude patroon vervalt.

Vergeef jezelf
Was je niet van plan te zondigen, maar is het toch gebeurd?  Zie het niet als het moment om te stoppen. Zie het als een kleine onderbreking en pak de draad weer op.

Beloon jezelf
Als je over een paar maanden inderdaad twee keer per week in de sportschool te vinden bent, beloon jezelf dan. Met nieuwe goede sportschoenen bijvoorbeeld. Win-win!

Wat zijn jouw goede voornemens voor dit jaar?