Placeholder

Hoe leer ik mijn kind sparen?

Vraag: Mijn achtjarige zoon heeft zijn lang gespaarde zakgeld verbrast. Hoe leer ik hem met geld omgaan?

Geef het goede voorbeeld
Zorg dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Geld laten slingeren in huis (in de fruitschaal, op de kast of het aanrecht) is bijvoorbeeld een verkeerd signaal. En als je na de uitspraak ‘daar heb ik nu geen centjes voor’ of ‘dat is eigenlijk te duur’ toch overstag gaat in de speelgoedwinkel, dan leert een kind ook niet dat geld wel degelijk op kan raken.

Zo leert hij met geld om gaan
Betaal het zakgeld op een vast moment aan je zoon en wijk daar niet vanaf. Leer hem dat er ook gespaard moet worden om soms iets extra's te kunnen doen. Had je samen met hem een doel gesteld voor dat spaargeld? Als dat iets is wat hij heel graag wil doen of hebben, dan bedenkt hij zich wellicht de volgende keer wel voordat hij het verbrast. En als je vorige keer al een doel had gesteld, hoe liggen dan zijn kansen dat hij dat nu toch wel krijgt, van jou of van iemand anders?

Begin opnieuw
Stel samen met je zoon een spaardoel vast. Maak duidelijk dat dat doel alleen gehaald kan worden door het opsparen van een deel van zijn zakgeld. Zorg ervoor dat het een haalbaar doel is dat hij helemaal zelf kan bereiken, binnen bijvoorbeeld vier of vijf weken. Reken hem voor hoeveel hij daarvoor steeds moet sparen. Houd wekelijks de stand van zaken bij: is er een week minder gespaard? Dan moet hij het doel een  week opschuiven. Of klusjes doen. Daarmee leert hij dat geld (of jouw portemonnee) niet van elastiek is.

Het moet leuk blijven
Het gaat erom dat het duidelijk is dat een doel te bereiken is en ook binnen welke tijd. Je kunt van een kind van acht niet verwachten dat hij een jaar lang spaart voor iets. Dat ligt te ver buiten zijn bereik, het lijkt daardoor niet haalbaar en dat zal hem niet motiveren. Het moet wel leuk blijven. Dat betekent dat er ook ruimte moet zijn om eens te brassen. Dat doen we zelf ook best graag, toch?

Hoe leer jij je kind met geld omgaan?

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock