Placeholder

Hoe ga jij met verwachtingen van jezelf en anderen om?

Er zijn grofweg twee soorten verwachtingen: verwachtingen van jezelf en verwachtingen van anderen.

Als je met jezelf afspreekt dat je twee keer per week gaat sporten, hoe groot is de kans dat je dat waarmaakt? En als een arts je zegt dat je twee keer per week moet sporten? Gretchen Rubin, die je misschien kent van haar boek Het Happinness Project, deed voor haar nieuwste boek, The Four Tendencies, onderzoek naar dit onderwerp.

Er blijken vier manieren te zijn om om te gaan met verwachtingen:

1. Upholders
Kunnen met alle soorten verwachtingen omgaan, of ze nu van henzelf komen of van anderen.

2. Rebels
Hebben moeite met verwachtingen, ook als het gaat om zelf gestelde deadlines.

3. Questioners
Vragen zich bij alle verwachtingen af of het zinvol is. Alleen als ze in het nut geloven, kunnen ze aan verwachtingen voldoen.

4. Obligers
Doen liever meer voor anderen dan voor zichzelf. Om verwachtingen waar te maken, hebben ze vaak verantwoordelijkheid van buitenaf nodig.

Vind je het moeilijk om te bepalen welk type jij bent?
Doe de test die Gretchen Rubin  bij haar boek heeft ontwikkeld.

Maar wat zijn nou goede matches?
Op romantisch gebied, maar bijvoorbeeld ook als het gaat om werkrelaties? Die vraag is moeilijk te beantwoorden. In de liefde beweert het ene onderzoek dat opposites attract. Een andere keer blijkt juist dat bepaalde overeenkomende eigenschappen zouden zorgen voor succes. Het is één van de mysteries van de liefde. Op die vraag geef het boek The Four Tendencies dan ook geen sluitend antwoord. Wel geeft het boek je inzicht in jezelf en in anderen en kan het helpen om met verwachtingen om te gaan.

Bron: The Business Insider | Beeld: Shutterstock