Placeholder

Het einde van een vriendschap

Soms voelt een vriendschap niet meer goed. De klik die je vroeger had, is er niet meer en misschien heb je zelfs het gevoel dat je beter af bent zonder elkaar. Wanneer je dit gevoel in je relatie hebt, ga je uit elkaar. In vriendschappen is het lastiger.

Wat als je het gevoel hebt dat jullie vriendschap klaar is? Een vriendschap (tijdelijk) verbreken, hoe doe je dat?

Niet vreemd
Dat vriendschappen veranderen, is volkomen normaal. Sommige vriendschappen heb je voor een bepaalde periode van je leven, andere eindigen en bloeien na een paar jaar weer op.

Een goed gesprek
Wat het probleem ook is: heeft je vriendin je gekwetst, heb je het gevoel dat jij meer moeite in jullie vriendschap stopt of dat ze je energie opslurpt? Praat erover! Het gebrek aan communicatie is ook in vriendschappelijke relaties een relatiekiller. In veel gevallen is na een goed gesprek de druk eraf en kom je samen tot een goede oplossing.

De relatie verbreken
Als je geen vrienden wilt blijven of een tijdelijke break van jullie vriendschap wilt, praat het dan in ieder geval goed uit. Je vriendin heeft daar recht op, jijzelf ook. Een goed afsluitend gesprek zorgt hopelijk voor begrip van beide kanten.

Doodbloeden
Soms bloedt een vriendschap vanzelf dood. Als jullie er allebei vrede mee hebben, is dat prima. Niet alles hoeft door middel van heftige confrontaties te gaan. Wanneer een vriendschap doodbloedt, is het bovendien makkelijk om na een tijdje weer contact met elkaar op te nemen.

Heb jij wel eens een vriendschap uitgemaakt?