Placeholder

4 gewoontes die je kunt verbeteren

Aan sommige routines ben je zo gewend, dat je er niet eens meer bij stilstaat. Zou je eigenlijk wél moeten doen: niet al je dagelijkse gewoontes zijn namelijk even goed voor je.

1. Van eten zonder aandacht naar bewust eten
Hoe vaak eet jij terwijl je eigenlijk iets anders doet? Je eet een snack of hele maaltijd in de auto, voor de tv, achter de computer of terwijl je de krant leest, likt je mes af als je een boterham met pindakaas hebt gesmeerd, stopt zonder nadenken een handje snoepjes in je mond, eet een paar plakjes kaas tijdens het koken of neemt de laatste paar happen die je kinderen op hun bord hebben laten liggen. Dat kun je beter niet doen. Wanneer je gedachteloos eet, is de kans groot dat je meer eet dan je nodig hebt. Omdat je niet bewust bezig bent met wat er in je mond verdwijnt, zul je je volgende maaltijd ook niet aanpassen op wat je al gegeten hebt en zo kom je aan. Houd eens bij wat je precies eet en concentreer je op iedere hap die je neemt. Kauw minstens twintig keer op een hap en leg af en toe je bestek even neer. Je zult merken dat je niet alleen mínder eet, maar dat je wat je eet ook nog beter proeft. Win-win.

Goed nieuws: deze gewoontes zijn juist beter voor je dan je dacht

2. Van multitasken naar één ding tegelijk doen
Zijn we een kei in multitasken en daarom superefficiënt? Helaas niet. Onderzoekers van de Universiteit van Londen lieten mensen multitasken terwijl ze een IQ-test deden. En wat bleek? Het IQ van de deelnemers nam flink af, zo’n tien tot vijftien IQ-punten. Dat is ongeveer net zoveel als na een nacht niet slapen of het roken van een joint. Daarnaast maakt je lichaam als je verschillende dingen tegelijk doet extra stresshormoon cortisol aan. Cortisol kan je in kleine beetjes een boost geven, maar in grotere hoevelheden is het hormoon niet goed voor je lichaam. Dat kan namelijk het zelfgenezend vermogen van je lijf verstoren en ervoor zorgen dat je aankomt. Daarnaast wérkt multitasken gewoon niet. Je moet namelijk ongeveer vijftien minuten gefocust ergens mee bezig zijn voor je helemaal opgaat in een taak. Als dat gebeurt, kom je in een flow waarin je ontzettend productief wordt: je krijgt tot wel vijf keer meer voor elkaar in dezelfde tijd dan wanneer je je laat afleiden door mail, social media, een wasje dat nog gedraaid moet worden, telefoontjes of een wandelingetje naar de koffieautomaat. Als je eenmaal uit je flow bent, kost het weer vijftien minuten om erin te komen. Wie écht efficiënt is, multitaskt dus niet.

3. Van zware tas op je schouder naar een lichter exemplaar
Sleutels, portemonnee, telefoon, zakdoekjes, pennen, laptop, make-up, handcrème, een verzameling bonnetjes en papiertjes waar je een kamer mee kunt behangen, een flesje water, verdwaald kinderspeelgoed, lippenbalsem, je agenda, opladers, een zonnebril (of drie), tampons… de gemiddelde vrouw sleept dagelijks nogal wat mee in haar tas. In 2013 deed vergelijkingswebsite Beslist.nl een onderzoek waaruit bleek dat een gemiddelde vrouwenhandtas 2,4 kilo weegt, maar er waren ook uitschieters die negen kilo zooi meezeulden. Eigenlijk geen wonder dat dat een aanslag blijkt op je nek, schouders en rug. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van zware tassen, onder andere door Kevin Slate van de University of Indiana. Hij ontdekte dat meer vrouwen dan mannen last hebben van pijn aan hun rug, nek en schouders hebben omdat zij vaker een tas met één hengsel dragen en mannen – als ze al een tas meenemen – vaker kiezen voor een rugzak. Die rugzak verdeelt het gewicht van de tas beter over je lichaam en richt minder schade aan. Daarnaast slepen vrouwen dus meestal ook een stuk meer met zich mee. Tijd dus om die tas eens flink uit te mesten.

4. Van elke dag douchen naar een dag overslaan
Natuurlijk is een dagelijkse douche noodzakelijk als je zwaar fysiek werk doet of snel zweet, maar wie dat niet doet kan soms beter een dagje overslaan. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Utah is te vaak douchen schadelijk voor het ecosysteem van ons lichaam: een verzameling bacteriën, virussen en andere organismen die op én in ons lichaam leven. Een deel van die microben is essentieel voor ons bestaan: ze helpen ons bijvoorbeeld om voedsel te verteren, zorgen ervoor dat gevaarlijke bacteriën niet door onze huid kunnen dringen en helpen ontstekingen te remmen. Er valt nog veel te ontdekken over de werking van microben, maar dat de mensheid zonder deze micro-organismen niet zou overleven staat vast. Wie dagelijks doucht en zijn lichaam helemaal schoon schrobt met shampoo en zeep, spoelt zo dus hele legers van die broodnodige microben door het doucheputje.

Een gewoonte die je misschien ook wilt schrappen: leugentjes voor eigen bestwil zijn niet goed voor je.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock