Placeholder

Een verre reis maken met kinderen

Ga je met het gezin naar een ver land? Dan vraagt dat om andere voorbereidingen dan wanneer je dichterbij huis blijft. Sommige medicijnen hebben bijvoorbeeld een andere werking in de hitte.

Apothekers merkten dat er veel misverstanden bestaan en daarom hebben zij een aantal belangrijke feiten op een rij gezet.

1. Kinderen tot twee jaar mag je niet insmeren met een middel met DEET.

2. DEET vermindert de werking van een anti-zonnebrandcrème. Zelfs wanneer je DEET eerder of later aanbrengt.

3. Geef jij de kleine het liefst een zetpil wanneer het nodig is? Door de warmte kan de zetpil smelten en is hij niet bruikbaar. Na het koelen, kun je de zetpil weer gebruiken.

4. Ook kinderen kunnen een antimalariamiddel slikken als het nodig is. Let wel op: de dosering voor kinderen is anders. Dat geldt ook voor sommige andere medicijnen.

5. Hondsdolheid kan niet alleen worden overgebracht door krabben en bijten. Ook een lik van een hond, kat of aap kan dit overbrengen.

6. Baby's en kleine kinderen zijn extra kwetsbaar voor hitte. Hun lichaam kan de lichaamswarmte nog minder goed reguleren, waardoor de kans op uitdroging en diarree groter is.

7. Download de app APPotheek en je kunt in het buitenland, zelfs zonder internetverbinding, handige informatie op zoeken over medicijnen, klachten en aandoeningen. De stofnamen van medicijnen staan ook in de app, zo kun je in het buitenland duidelijk maken wat je nodig hebt.

8. Voor sommige medicijnen heb je een geneesmiddelenpaspoort nodig. Vergeet dit niet aan te vragen voor je op reis gaat.

Meer tips over je gezondheid en verre reizen >>

Beeld: Shutterstock