Placeholder

Digitale dementie bij jongeren

Dacht je dat dementie voornamelijk bij ouderen voorkomt? In de toekomst misschien niet meer. In Zuid-Korea is digitale dementie bij jongeren een groeiend probleem.

Door veel gebruik te maken van een smartphone ontwikkelen de hersenhelften zich niet gelijkmatig. Wie veel met zijn telefoon bezig is ontwikkelt de linkerkant, maar de rechterkant blijft achter. De rechterkant is gelinkt aan onze concentratie. Als de ontwikkeling achterblijft, kan dat een negatieve invloed hebben op het aandachtsvermogen en het geheugen.

Vertrouwen
Bovendien staat er veel informatie opgeslagen in een telefoon. Jongeren vertrouwen daarop, waardoor ze steeds minder makkelijk alledaagse dingen onthouden. Je eigen telefoonnummer? Die zoek je toch gewoon op in je telefoon.

Volgt Europa?
Zuid-Korea is de meest digitale plek in de wereld. Internetverslavingen werden al erkend aan het eind van de jaren 90. 18,4 procent van de 10- tot 19-jarigen gebruikt zijn smartphone meer dan 7 uur per dag. Ook in Europa zijn steeds meer jongeren verslaafd aan hun telefoon. De gevolgen voor het brein zijn onomkeerbaar, waarschuwde een Duitse neurowetenschapper al in 2012.

Denk jij dat dit in de toekomst voor problemen zal zorgen?