Placeholder

De voordelen van rommelig zijn

Heb je vol goede moed geprobeerd de opruimtips van Marie Kondo te volgen, waar was het voor je met je vingers kon knippen weer rommelig in huis? Ook dat heeft voordelen.

Je hebt tijd voor andere dingen
Stel dat je iedere week twee uur besteedt aan het opruimen van je huis. Zorgt dat ervoor dat je twee uur tijdswinst hebt, bijvoorbeeld omdat je spullen sneller kunt vinden? Als dat niet het geval is, kun je die twee uur beter gebruiken voor tijd met jezelf of je gezin.

Rommel maakt je creatiever
Verschillende onderzoeken laten zien dat omringd zijn door spullen je creatiever kan maken. Wacht je op dat briljante idee? Ruim dan ondertussen níet je bureau op.

Je hebt rommel en rommel
Veel mensen hebben het beeld van twee soorten mensen: mensen die hun omgeving opgeruimd houden en mensen die rommel maken. De realiteit is dat rommel in verschillende gradaties bestaat: van een beetje rommel tot een extreme hoarder. Bij de meeste mensen is rommel niets om je zorgen over te maken.

Het helpt als je je rommeligheid accepteert
Ben jij niet de beste in opruimen? Leg je erbij neer of pak het probleem aan. Het is zonde om je er voortdurend schuldig over te voelen.

Het kan zorgen voor bijzondere toevalligheden
Het antibioticum penicilline is ontdekt dankzij 'rommel'. Wetenschapper Alexander Fleming vond een beschimmeld schaaltje van een van zijn experimenten. Opeens viel hem op dat de schimmel de bacteriën eromheen oploste. Na verder experimenteren ontstond er een antibioticum.

Beeld: Shutterstock