Placeholder

De jacht naar een nieuwe baan: 5 tips

Uit onderzoek blijkt dat één op de vier Nederlanders van plan is om binnen drie jaar van baan te wisselen. Hoe pak je dat aan?

1. Houd vacatures in de gaten
Zelfs als je niet actief op zoek bent naar een baan, kan het geen kwaad om vacatures in de gaten te houden. Op die manier ontdek je welke banen er allemaal zijn en ontdek je wat je leuk lijkt. Zoek niet alleen via reguliere vacaturesites, maar houd bedrijfswebsites, social media en je netwerk goed in de gaten.

Lees ook: De eerste stappen richting je droombaan

2. Pas op tegen wie je zegt dat je een nieuwe baan zoekt
Via je netwerk kun je de beste banen vinden. Als je werkloos bent of als het bekend is dat je contract binnenkort eindigt, maakt het misschien niet zo veel uit tegen wie je vertelt dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Als je in stilte op zoek bent, kun je dat beter niet te hard rondbazuinen.

3. Zorg dat je online profielen op orde zijn
Vooral je LinkedIn-profiel is belangrijk als je een nieuwe baan zoekt. Zorg dat je profiel up to date is. Presenteer jezelf daar goed, maar zorg er tegelijk voor dat het profiel bij je past. Houd ook de vacatures op sociale netwerken in de gaten en volg merken en bedrijven die je interessant lijken.

4. Bij twijfel: solliciteren
Je wilt je niet blijven afvragen wat er was gebeurd als je toch op die ene vacature had gereageerd. Solliciteren is gratis en op gesprek gaan is vrijblijvend. Het is niet gezegd dat je de baan aangeboden krijgt en de keuze of je baan aanneemt, ligt nog altijd bij jezelf.

5. Blijf eerlijk tegen je huidige werkgever
Heb je een baan en ben je op zoek naar een andere baan? Vraag jezelf af of je dat bij je huidige werkgever moet laten vallen. In veel gevallen zal het antwoord nee zijn, en dat maakt niet uit. Maar wat je ook doet, blijf altijd eerlijk en integer op je huidige werk. Het staat je niet netjes als je je werk afraffelt omdat je weet dat je een nieuwe baan in het vooruitzicht hebt.

Lees ook: Het sollicitatiegesprek zit erop, en nu?

Beeld: Shutterstock | Bron onderzoek: Nu.nl