Placeholder

Checklist: dit moet je doen voordat je op vakantie gaat

Heb je hier al aan gedacht, zodat je met een gerust hart op vakantie kunt?

1. Controleer alle documenten

  • Is je paspoort nog (lang genoeg) geldig? Voor sommige bestemming moet je paspoort na terugkomst nog een paar maanden geldig zijn.
  • Heb je voor jouw bestemming een visum nodig?
  • Heb je de juiste verzekeringen afgesloten en bieden ze dekking voor jouw vakantiebestemming?
  • Neem je geneesmiddelen mee op reis waar je een geneesmiddelenpaspoort voor nodig hebt?
  • Zijn alle hotels en campings geboekt en heb je de papieren ervan uitgeprint?
  • Als je met de auto gaat: heb je alle papieren en je rijbewijs mee?
  • Maak van belangrijke documenten voor de zekerheid kopiën.

2. Maak de koelkast leeg
Zorg dat je voordat je op vakantie gaat geen eten hoeft weg te gooien. Begin een paar dagen van tevoren te koken met de restjes. Lees onze tips om geen voedsel te verspillen voordat je op vakantie gaat.

3. Controleer of je een wereldstekker nodig hebt
Heb je veel apparaten die op reis opgeladen moeten worden? Neem naast de wereldstekker een stekkerblok mee, zo heb je altijd genoeg stopcontacten.

4. Installeer handige apps van tevoren
Ben je van plan om apps te gebruiken op vakantie, download de apps dan voor vertrek. In verschillende apps kun je van tevoren dingen downloaden, zodat je er op reis zonder internetverbinding gebruik van kunt maken. Hetzelfde geldt voor de kaarten van Google Maps.

5. Zorg dat je alle vaccinaties hebt gehaald
Prijzen vergelijken loont.

6. Voorkom een hoge telefoonrekening
Zoek uit wat de kosten zijn als je je telefoon in het buitenland gebruikt. Zet mobiel internet uit of schaf een speciale bundel om te gebruiken in het buitenland aan.

7. Doneer bloed
Ongeveer 15 procents van de vakantiegangers mag na de vakantie tijdelijk geen bloed geven. Zelfs relatief dichtbij huis, kun je virussen oplopen die overdraagbaar zijn via bloed. Zelf merk je daar meestal niets van, maar de ontvanger van het bloed kan er ziek van worden. Ben je bloeddonor en wil je de komende tijd bloed doneren? Doe dat voor de zekerheid voor je vakantie.

8. Vraag iemand om een oogje in het zeil te houden
Een beetje sociale controle is wel fijn als je zelf weg bent. Vraag daarom één van de buren om de boel in de gaten te houden en om bijvoorbeeld de planten water te geven en de post weg te halen. Door zichtbare post weg te halen, valt het minder op dat je niet thuis bent. Lees nog meer tips om je huis inbraakproof te maken.

9. Geef je reisgegevens door
Zorg dat er in ieder geval één thuisblijver op de hoogte is van waar je verblijft. Geef je adressen, locaties en vluchtnummers door.

Ben je altijd toevallig ziek als je op vakantie gaat? Dan heb je misschien iets aan onze tips om ontspannen op vakantie te gaan.

Beeld: Shutterstock