Placeholder

Zo kom je de autorit naar je vakantiebestemming door

Ga jij met de auto op vakantie? Met deze tips maak je de rit draaglijk.

1. Probeer het weekend te vermijden
Vooral vrijdag en zaterdag zijn traditionele drukke dagen op de snelweg. De zwarte zaterdagen van dit jaar zijn aangekondigd op 29 juli, 4 augustus en 12 augustus. Probeer op een doordeweekse dag te vertrekken. Bekijk de voorspellingen van ANWB voor wegen in verschillende landen.

2. Zoek uit hoe eventuele tolwegen werken
Rijd je over wegen waar je tol moet betalen? Zoek van tevoren uit wat de mogelijkheden zijn. In veel landen heb je de mogelijkheid om elektronisch tol te betalen, bijvoorbeeld door een kastje of badge in je auto te plaatsen. Op die manier hoef je niet in de langste rij aan te sluiten, vaak de rij voor betalen met cash.

3. Ga de snelweg af voor een pauze
Als het druk is op de weg, is het vaak ook druk bij tankstations en restaurants langs de weg. Neem eens een afslag en rijd een stadje in. Zorgt alvast voor een vakantiegevoel.

4. Verdiep je in alternatieve routes
Moet je die drukke snelweg nemen waar chronisch file staat? Bekijk of er een andere route is.

5. Neem genoeg te eten en drinken mee
Natuurlijk is er onderweg genoeg te koop, maar je weet nooit of je stil komt te staan. Als dat zo is, dan liever door file dan door autopech, maar het is verstandig om genoeg te eten en drinken bij je te hebben.

6. Zorg voor achterbankvertier
Reis je met kinderen zorg voor wat vermaak op de achterbank. Vul een tasje met spelletjes en ander vermaak, zodat de kinderen zich zelf kunnen vermaken.

7. Gebruik navigatie met fileinformatie
Via bijvoorbeeld Google Maps of Waze kun je zien waar files of ongelukken zijn. Hierdoor kun je er als het nodig is op tijd op inspelen door een andere route te kiezen of een pauze in te lassen.

8. Veel plezier!
De vakantie begint al zodra je thuis vertrokken ben. Laat je niet kisten door de omstandigheden op de weg, maar raak alvast in de vakantiestemming terwijl je het landschap om je heen ziet veranderen.

Beeld: Shutterstock