Placeholder

3x alternatief voor hout stoken

Een houtkachel of een vuurkorf is superknus in de winter, maar wist je dat zo’n vuurtje schadelijker voor je gezondheid is dan je misschien denkt?

In het maartnummer van Santé (vanaf 13 februari) in de winkel lees je meer over hout stoken. Geen houtkachel, wel gezelligheid?

Pelletkachel
Een pelletkachel brandt op houtpellets: dat zijn geperste houtkorrels die droger zijn dan hout, waardoor de verbrandingstemperatuur hoger is. Een pelletkachel is een milieuvriendelijke kachel ten opzichte van bestaande open haarden en houtkachels. De CO2-uitstoot van een pelletkachel is lager dan die van een hr-ketel op gas. Maar volgens Jaring van der Zee, longarts in het Amsterdamse OLVG, blijft elke vorm van verbranding een bron van fijnstof in de lucht en kan dus nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Al is een pelletkachel wel honderd keer beter dan een houtkachel, stelt hij: “Bij matig gebruik, denk aan twee avonden per week, draagt een pelletkachel beperkt bij aan luchtverontreiniging.”
Een pelletkachel kost € 2.500 tot € 5.000 (exclusief installatie). Een zak pellets (20 kg) kost € 5. Een pelletkachel van 10 kW verbruikt jaarlijks ongeveer 3.000 kilogram pellets, ofwel € 750. (Bron: Duurzaammkb.nl)

Gashaard
Gasgebruik levert wel een bijdrage aan het broeikaseffect, maar geeft weinig uitstoot van andere schadelijke stoffen. Voor je gezondheid is een gaskachel dus een stuk beter dan een houtkachel, maar voor het milieu… Kies in elk geval altijd voor een dichte gaskachel of –haard (hoger rendement) en stook alleen in de ruimte waar je bent.
Een vrijstaande gaskachel kost € 2.500 tot € 4.000 (exclusief installatie). Een gaskachel met een vermogen van ongeveer 7 kW verbruikt tijdens het branden op volstand circa 1 kuub gas per uur. Uitgaande van vier uur stoken op vol vermogen en een gasprijs van circa € 0,63 cent (prijspeil 2017) kost een avondje plezier van je haard maximaal € 2,50. (Bron: Drufire.com)

Kaarsen
Kaarsen in huis geven net zo’n gezellig effect als een houtvuurtje. Je kunt ook een houtkachel of schouw plaatsen voor de sier, en daarin een aantal kaarsen branden. Op Pinterest vind je allerlei mooie, sfeervolle voorbeelden. Goed om te weten: ook kaarsen veroorzaken fijnstof in de lucht, maar een stuk minder dan een houtkachel. Brand er dus niet te veel tegelijk en zet regelmatig een raampje open.

Beeld: Shutterstock