Placeholder

8 tips om ontspannen op vakantie te gaan

Het aftellen naar de zomervakantie is voor veel mensen begonnen. Met deze tips zorg je ervoor dat je ontspannen op vakantie gaat.

1. Bereid je voor
Maak een to do-lijst met zaken die je voor je vakantie wilt regelen, doen of kopen. Zo kun je steeds meer afstrepen en bewaar je het overzicht.

2. Plan je werk goed in
Over hoe veel dagen ga je op vakantie en wat moet je voor die tijd doen? Maak een planning en schat alles voor de zekerheid ruim in. Laat je collega's en werkrelaties ruim van tevoren weten wanneer je weg bent en draag wanneer nodig je werk op tijd over. Als je je aan je planning houdt, voorkom je dat je in tijdnood komt.

3. Ruim je huis op
Wanneer je veel te doen hebt in weinig tijd, schiet het huis opruimen er makkelijk bij in. Dat is eigenlijk jammer, want vertrekken uit een opgeruimd huis geeft rust. En geef toe: thuiskomen in een opgeruimd huis is een stuk lekkerder toch?

4. Neem voor je vakantie al een paar dagen vrij
Misschien neem je het liefst zo efficiënt mogelijk vrij om zuinig te zijn met je vakantiedagen. Toch kunnen een paar extra vrije dagen je helpen om alvast in de vakantiestemming te raken. Op het moment dat je de deur achter je dichttrekt om naar je vakantiebestemming te gaan, ben jij al een stuk meer ontspannen.

5. Begin op tijd met inpakken
Mis je nog medicijnen, kleding of een geneesmiddelenpaspoort in je koffer? Ontdek het liever op tijd en bespaar jezelf stress op de dag van vertrek.

6. Wees onbereikbaar
Zet een paar dagen voor vertrek op je werk je out of office-melding alvast aan. Op die manier komen er zo min mogelijk nieuwe taken op je bordje en kun je je focussen op de laatste afrondende werkzaamheden voor je vakantie.

7. Stel geen verwachtingen (of probeer realistischere verwachtingen te stellen)
Je wilt graag ontspannen op vakantie, maar ook genoeg zien en doen. Het moet romantisch worden, het appartement dat jullie met zorg uitgekozen hebben, móet perfect zijn en de zon kan zich maar beter iedere dag laten zien… Het is moeilijk, maar probeer verwachtingen zoveel mogelijk los te laten. Laat je af en toe verrassen door wat er op je pad komt. Met regen zul je het ook leuk hebben en om kleine vakantieblunders kun je later lachen.

8. Geniet van ieder moment
Probeer zelfs van het reizen en wachten te genieten. Leef in het moment, hoe cliché het ook klinkt. Het is zonde als je tijdens een mooie hike al denkt aan de autorit die je voor de boeg hebt, of in gedachten de planning voor de volgende dag aan het uitstippelen bent.

Lees ook: 5 vakantietrends in 2015

Beeld: Shutterstock