Placeholder

6 tips voor een leven zonder afval

Iedere week zit de container stampvol. Dat moet toch anders kunnen. Met deze tips produceer je minder afval. Zelfs een leven zónder afval is mogelijk.

De New Yorkse Lauren Singer leeft al twee jaar zonder iets weg te gooien. Hoe? Door zoveel mogelijk zelf te maken. Haar tandpasta maakt ze bijvoorbeeld van kokosolie, munt en baking soda. Dat gaat wel ver, maar een leven met minder afval is zeker mogelijk.

Tip 1: Koop zoveel mogelijk producten zonder verpakking
Als producten geen verpakking hebben, scheelt dat afval. Gebruik je eigen bakjes en potten om producten op te bergen of mee te nemen. Een bijkomend voordeel is dat je vanzelf gezonder gaat eten. De meeste producten zonder verpakking zijn vers.

Tip 2: Sorteer afval
Als je toch afval hebt, sorteer het dan. Breng glas naar de glasbak, doe papier in de papierbak en sorteer zaken zoals plastic en batterijen. Je hoeveelheid restafval zal daardoor al verminderen.

Tip 3: Neem zelf een tas mee
Neem je eigen boodschappentas mee als je boodschappen doet of gaat winkelen. Op die manier hoef je geen tasjes in winkels aan te nemen.

Tip 4: Plak een nee/nee-sticker op de brievenbus
Dat scheelt een behoorlijke stapel papier.

Tip 5: Geef spullen weg
Grondig opgeruimd in huis? Gooi spullen niet zomaar weg. Kijk eerst of je spullen weg kunt geven, verkopen of doneren.

Tip 6: Hergebruik verpakkingen
Sommige verpakkingen zijn ideaal om te hergebruiken. Vul de lege fles afwasmiddel bijvoorbeeld bij met je zelfgemaakte afwasmiddeln.

Tip 7: Zelf composteren
Hoe? Milieu Centraal geef tips.

Beeld: Shutterstock