Placeholder

5 tips voor small talk

Een diepgaand gesprek gaat je prima af, maar al die small talk… Met onze tips houd je het gesprek op gang.

1. Bereid je voor
Hoewel het het fijnst is als een gesprek op een spontane manier ontstaat, kan het slim zijn om je een beetje voor te bereiden. Zeker als het gaat om een etentje met je schoonfamilie of vrienden van vrienden. Bedenk wat luchtige en originele onderwerpen. Vraag aan je partner hoe het ook al weer zit met de verbouwing van het huis van zijn ouders en de hond van zijn tante. Of informeer alvast bij gezamenlijke vrienden naar wie er naar het feestje komen.

2. Stel jezelf voor
Stap over de ongemakkelijkheid heen en stel jezelf voor aan iemand die je niet kent. Zo makkelijk kan het zijn om een gesprek te starten.

3. Antwoord uitgebreid
Als iemand vraagt of alles goed gaat en jij antwoordt met 'goed', dan loopt het gesprek direct dood. Geef iets meer van jezelf bloot om het gesprek op gang te houden.

4. Stel vragen
Vertel niet alleen over jezelf, toon interesse in de ander door vragen te stellen. Weet je niet zoveel over je gesprekspartner, dan kun je open vragen stellen door bijvoorbeeld te informeren naar zijn of haar plannen voor volgend jaar. Stelt je gesprekspartner geen vragen terug, vertel dan toch iets over jezelf om er een gesprek van te maken, in plaats van eenrichtingsverkeer.

5. Vermijd gevoelige onderwerpen
Het is geen goed idee om politiek aan te snijden als gespreksonderwerp, maar ook een opmerking als 'wanneer willen jullie beginnen aan kinderen?' kan pijnlijk zijn. Houd de gespreksonderwerpen in eerste instantie liever luchtig.

Lees ook: 7 regels voor small talk