Placeholder

5 redenen om nu vakantiedagen op te nemen

Heb jij nog vakantiedagen over? Wij geven je 5 redenen om ze alsnog op te nemen.

In Nederland benutten we gemiddeld 22 van onze 25 vakantiedagen. Een redelijk goede gemiddelde score. Maar om ons heen horen we genoeg mensen die nog veel vakantiedagen hebben.

De belangrijkste redenen om weinig vakantiedagen op te nemen zijn de werkdruk, de angst om achter te lopen, een promotie te missen of omdat het gewoon veilig voelt om wat vakantiedagen achter de hand te hebben 'voor het geval dat'.

Toch is het belangrijk om wél vakantiedagen op te nemen. Zelfs als je niet op vakantie gaat, maar gewoon thuisblijft.

1. Je wordt er productiever van
Vrije tijd helpt je om je weer op te laden. Laat ook je mail voor wat het is. Hoe goed het voor je ego ook is om te geloven dat ze op je werk niet zonder je kunnen, het gaat ze echt wel lukken. Zodra je terugkomt, ben je opgeladen en waarschijnlijk extra productief. Zo zullen ze op je werk nog meer aan je hebben.

2. Je hebt het nodig
Al lijkt hard werken je goed af te gaan, uiteindelijk kan het je opbreken. Je hebt niet voor niets recht op vakantiedagen, maak er gebruik van.

3. Het is goed voor je creativiteit
Bij veel mensen heeft vakantie een positieve invloed op hun creativiteit. Of het nu door de ontspanning komt, de andere omgeving, of misschien is het een combinatie. De bedenkers van Instagram en Dropbox kregen beiden het idee op vakantie.

4. Vrije tijd kan voor verhelderende inzichten zorgen
Mark Zuckerberg en Bill Gates zijn groot voorstanders van de zogenaamde 'Think Week' en ook Steve Jobs nam zo nu en dan een week vrij om te reflecteren en na te denken. Je hoeft je niet direct een week af te zonderen. Je een lang weekend op jezelf focussen kan al verhelderend werken.

5. Je gezondheid staat voorop (en het kan zelfs geld gaan kosten als je geen vakantie neemt)
Als je overwerkt raakt en gestrest of ziek wordt, heeft niemand daar iets aan. Het kost jou geld om zorg te krijgen en ook je werkgever heeft kosten als jij je ziek meldt. Geld is niet het belangrijkst, maar je gezondheid wel. Op tijd je rust nemen dus.

Lees ook: 8 redenen om zomaar een dag vrij te nemen

Bron: Paysavvy, Lifehacker.com | Beeld: Shutterstock