Placeholder

3 netwerktips

Netwerken is niet altijd makkelijk. Misschien is een netwerkborrel wel de laatste plek waar je wilt zijn na een lange werkdag. Of je nou netwerkt voor je werk of om nieuwe mensen te leren kennen op een ander gebied, deze drie tips kunnen je helpen.

Excuus: 'Ik spreek nooit iemand waar ik iets aan hebt'
Reden om toch te gaan: Je hebt het gevoel dat je altijd voor niets komt. Een paar drankjes, een aantal luchtige gesprekken, maar je hebt nooit iets concreets aan netwerken overgehouden. Maar heb je wel eens naar je eigen houding gekeken? Hoe meer jij ervoor openstaat om iemand te leren kennen, hoe meer de ander dat ook zal doen. Niemand stapt af op iemand die chagrijnig op de klok staat te kijken. Zorg dat je houding opener is. Als je met iemand in gesprek raakt, toon dan interesse en stel vragen. Iedereen wil dat er naar hem of haar geluisterd wordt. De interesse in jou zal dan waarschijnlijk vanzelf groeien.

Excuus: 'Ik heb de laatste tijd al zoveel genetwerkt'
Reden om toch te gaan: Nieuwe mensen ontmoeten is altijd goed. De volgende persoon die je ontmoet, zou je leven kunnen veranderen. Natuurlijk blijft de afweging: als je deze week al vier sociale gelegenheden hebt gehad, mag je jezelf best eens een avond voor jezelf gunnen.

Excuus: 'Ik hou niet van small talk'
Reden om toch te gaan: 'Waar kom je vandaan?' levert vaak geen spannende antwoorden op. Een groot deel van het gesprek heb je zelf in de hand. Stel eens een wat gekkere openingsvraag. Daarnaast hoef je niet te netwerken op speciaal daarvoor georganiseerde events. Een congres of een event met sprekers leveren je misschien niet alleen een leerzame dag op, maar ook leuke en inspirerende contacten.

Netwerk jij wel eens?

Bron: Mashable | Beeld: shutterstock