Placeholder

10 redenen om Kopenhagen te bezoeken

Wie kent het plaatje van de gekleurde huizen aan de haven in Kopenhagen niet? Maar Kopenhagen heeft meer te bieden. De stad is groen, hip en staat bekend om prachtig Scandinavisch design. Ook op het gebied van duurzaamheid is Kopenhagen vooruitstrevend. Een fijne stad om inspiratie op te doen en tot rust te komen.

1. Gelukkigste mensen ter wereld
Denemarken staat op de eerste plaats in de lijst gelukkigste landen ter wereld en daar kun je tijdens je citytrip naar Kopenhagen prima van meeprofiteren. Adem samen met de frisse lucht de fijne sfeer in de stad  in.

2. Groen doen
Klein geluk vind je in Kopenhagen al tijdens de ochtendgloren. Veel bewoners beginnen hun dag met een verfrissende duik in het water. Het water in de haven van Kopenhagen is namelijk zo schoon dat je van de kade af kunt springen om even te zwemmen. We kunnen één ding verklappen: het water is niet altijd zo schoon geweest. Kopenhagen werkt er hard aan om een steeds groenere stad te worden en dat is prachtig om te zien. Het ambitieuze plan om Kopenhagen koolstofvrij te laten zijn in 2025 is één van de drijfveren.

Verder kun je in Kopenhagen organisch eten, meeneemkoffie wordt er zelden in plastic meegegeven en aan het eind van een enerverende dag in de stad kom je bij in je duurzame hotelkamer.

3. Fietsen
Rijen fietsen bij het station en fietsers die over de stoep sjezen, terwijl er prachtige brede fietspaden zijn. Kopenhagen doet (bijna) niet onder voor Amsterdam als fietsstad. De fiets is een fijne en milieuvriendelijke manier om de stad te ontdekken. Boek bijvoorbeeld de groene fietstocht van Bike Mike Tours en je komt op de meest verborgen plekjes van de stad. Het ene moment fiets je tussen de futuristische gebouwen, het volgende moment fiets je middenin de natuur en waan je je mijlenver bij de stad vandaan.

4. Slow travel
Je kunt Kopenhagen bereiken met City Night Line. Stap ‘s avonds aan boord in de trein in Amsterdam, Utrecht of Arnhem. De volgende ochtend kom je uitgeslapen aan in hartje Kopenhagen, je bespaart een hotelovernachting! Daarnaast is de trein een milieuvriendelijke manier van reizen, de CO2-uitstoot is 75 procent lager dan wanneer je reist met de auto.

Je boekt de trein al vanaf een paar tientjes. Heb je iets meer budget? Kies dan voor een 4 of 6 persoons couchette of zelfs een slaaprijtuig met eigen wasgelegenheid.

Wij geven een treinretour ter waarde van €400 weg. Met City Night Line reis je niet alleen naar Kopenhagen, je kunt ook uitgeslapen aankomen in steden steden zoals Berlijn, Hamburg, Praag, München of Zürich.

5. Sprookjes
De nieuwe kleren van de keizer, De prinses op de erwt, De rode schoentjes en De kleine zeemeermin. Het is slechts een greep uit de sprookjes geschreven door Hans Christian Andersen. Deze schrijver woonde een groot deel van zijn leven in Kopenhagen. Droom weg bij de gedachte aan zijn sprookjes en vergeet niet het boegbeeld van de stad te bezoeken: het beeld van De kleine zeemeermin.

6. Nieuwe thuishaven
Kopenhagen kent schattige wijkjes aan de oude haven, kazernes gerenoveerd tot hippe appartementen en de wijk Christianshavn is geïnspireerd op Amsterdam. Zelfs het vlakke Deense landschap heeft wel iets Nederlands. Kortom: de stad heeft alle ingrediënten om je er als Nederlander thuis te voelen.

7. Als een vis in het water
Je bent hier nooit meer dan 15 minuten van water vandaan. Geen wonder dat mensen hier regelmatig een duik in de haven nemen, watersporten, varen of zwemmen in zee. Ben je geen waterrat? Strijk neer op één van de terrassen aan het water. Of beter nog: plof gewoon neer en laat je benen over de kade bungelen.

8. Culinaire hotspots
Voor het diner ga je het best naar het Meatpacking District. Het Meatpacking District is de laatste jaren getransformeerd tot één van de fijnste uitgaansplaatsen van de stad. In 2009 opende bijvoorbeeld het organische restaurant Bio Mio in deze wijk, een aanrader. Foodies mogen zeker de Torvehallerne niet overslaan. Op deze gigantische overdekte markt vind je stands met de lekkerste delicatessen, vers fruit, koffie, maar ook sushi, tapas en andere quick bites.

9. Gekraakt stadsdeel
Middenin Kopenhagen vind je de wijk Christiania. In de jaren '70 kraakten hippies hier een verlaten militaire kazerne. Inmiddels is de hele wijk een vrijstad, met een bijzonder relaxte sfeer. Keiharde reggae galmt door de straten, terwijl de mensen hun ding doen: ze zitten langs het water, lezen een boek in het raamkozijn of zijn bezig met hun winkeltje. De vrijstad heeft zelfs een eigen vuilnisophaaldienst.

10. Design
De prachtigste interieurwinkels, de laatste modetrends. Als liefhebber van design op welk gebied dan ook, ben je hier goed op je plek. In het centrum is het al prima vertoeven, maar zodra je één van de zijstraatjes ingaat of afreist naar de wijken Vesterbro en Nørrebro kun je al helemaal je hart ophalen.

Kijk voor meer informatie over Kopenhagen op www.visitdenmark.nl/kopenhagen.